post

Предприемачът и визионер Илън Мъск е вечеря преди дни с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом, за да обсъди своя инфраструктурен план за развитие на страната, съобщава Wall Street Journal. Тръмп на свой ред e изразил своя интерес към концепцията за свръхзвуков наземен транспорт Hyperloop.

Припомняме, че Hyperloop представлява технология за наземен релсов транспорт на магнитна възглавница и във вакуумни тръби, който в идеални условия трябва да развива скорост от 750 мили в час. При досегашни тестове обаче са достигнати едва 300 мили в час.

Въпреки, че до момента не са представени никакви конкретни планове, администрацията на президента вече е изразила намеренията си да инвестира значителни средства в подобряването на пътищата и мостовете в Америка. Този със сигурност ще включва и най-новите технологии в областта, сред които е и Hyperloop.

Интересът на Тръмп към амбициозния транспортен проект на Мъск обаче не означава непременно, че той ще се осъществи по време на неговия мандат. Според Американската асоциация на строителните инженери, САЩ ще се нуждаят от 3,6 трилиона щ. долара, за да осъвременят инфраструктурата в цялата страна – и тези инвестиции не включват Hyperloop.

Разбира се, освен срещата на Мъск с президента, не съществуват никакви конкретни данни, които да показват, че Тръмп би отделил трилиони от федералния бюджет за проекта. И все пак, интересът му загатва, че администрацията се стреми към участие в проекта, който до момента се развиваше с частни инвестиции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *