post

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи президентските отличия „Джон Атанасов“ за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. Голямата награда получи Цено Галчев, д-р по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ.

За първи път тази година бе присъдена награда за проект с голям обществен принос в областта на стартиращите компании. Отличието бе присъдено на проекта “Правата ми”, който спечели в съревнование с над 30 кандидатури от България и чужбина.

Втора новост в тазгодишното издание е грамотата “Първи стъпки в компютърните науки”, за която се съревноваха ученици и студенти от 12-22 години. Победител в тази категория стана Христо Стоянов, студент първа година в Stanford Univercity в САЩ.

Носители на наградата Джон Атанасов за ученици и техните преподаватели станаха Мартин Шаламанов и неговият преподавател Петър Петров от Националната природо-математическа гимназия в София, както и Виктор Кирилов и учителят му Красимир Асенов от Природо-математическата гимназия в град Монтана.

“Днес софтуерната индустрия на България формира 1.74% от БВП на страната. 60% от продажбите й са за износ. Ние продаваме в САЩ, Великобритания, Западна Европа и Канада” – каза държавният глава Росен Плевнелиев, връчвайки отличията. Той посочи, че броят на работните места в този сектор е 17 хиляди, а наблюдаваният ръст е 600% за десет години. “Бъдещето не е на армията от войници, а на армията от компетентни млади хора”, подчерта президентът.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб от 2003 година.

Вижте още: Лаборатория за симулиране на нови технологии заработи в Бизнес парк София

One thought on “Президентът връчи наградите „Джон Атанасов“ за постижения в информационните и комуникационните технологии

  1. Pingback: Президентът връчи наградите „Джон Атанасов“ за постижения в информационните и комуникационните технологии | Uchi.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *