post

Според нов доклад на групата за дигитални права Access Now, десетки световни правителства умишлено са изключвали достъпа до интернет повече от 200 пъти миналата година, ограничавайки десетки милиони хора по целия свят.

„Този ​​вид цензура върху потребителите може да изглежда по-малко вредна от гледна точка на обхвата“, се казва в доклада. „И все пак тези приглушени гласове може да са изключително важни за сигнализиране на обществото за нарушения на човешките права и злоупотреби.“

Според новия доклад, Индия е имала най-много такива спирания през 2019 г.: 121 случая, по-голямата част от които са в спорния регион Кашмир. Венецуела, втората в списъка, е “спряла” интернет 12 пъти.

Изследването отбелязва още, че все по-голям брой изключвания са по-малки, но насочени към конкретни групи хора.

През 2019 г. имаше най-малко 14 случая на интернет доставчици, които значително забавят връзката, а не пълно прекъсване. Идеята е да се затрудни споделянето на мултимедия, особено в социалните медии. Повечето от тези случаи в крайна сметка се оказаха в пълно затъмнение.

Изключването често изглежда като отговор на публични протести, според доклада.

„Изглежда все повече страни се учат една от друга и прилагат подобна опция за спиране на интернет, за да заглушат критиците или извършват други нарушения на правата на човека без надзор“, казват от Access Now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *