post

Докато повече от 300 000 души наблюдаваха полета, превозващ Нанси Пелоси по време на обиколката й в Азия, уебсайтът на президента на Тайван се срина от масирана кибератака. Говорителят му Чанг Тун-Хан обясни, че атаката е с произход извън Тайван и уебсайтът е бомбардиран с над 200 пъти повече трафик.

Самолетът на Пелоси кацна в Тайван късно вечерта във вторник. Като председател на Камарата на представителите тя е най-високопоставеният американски служител, посещавал Тайван от 25 години насам.

Заради посещението ѝ нарастна напрежението между Тайван, Китай и САЩ. Преди него Китай предупреди, че ще има “решителни и строги мерки”, ако Пелоси продължи с пътуването си. САЩ, от своя страна, поддържат така наречената политика на „стратегическа неяснота“, когато става въпрос за Тайван.

„Нашето посещение е едно от няколкото делегации на Конгреса в Тайван – и то по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на Съединените щати, ръководена от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., съвместните американско-китайски комюникета и шестте уверения” – написа Пелоси в Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *