post

Полицейското управление в Ню Йорк натрупва масивна ДНК база данни от хиляди генетични профили, съобщи The New York Times. ДНК пробите са получени от осъдени и дори от хора, които просто са били разпитани, твърди изданието.

Практиката повдига въпроси относно правата на неприкосновеност на личния живот и гражданските свободи, най-вече защото служителите на реда не казват на хората, че имат проби от тях. Те ги събират от предмети като чаши за кафе, цигари и бутилки с вода.

Особено възмутителна е проба, взета от 12-годишен, чиято ДНК е взета от сламка след разговор с полицията през 2018 г., съобщава The Times.

Шефът на нюйорската полиция Дермът Ф. Ший каза пред вестника, че полицията не прави просто безразборно събиране на ДНК. “Ако го правихме, това щеше бъде база данни от милиони хора”, посочва той.

Адвокатите за граждански свободи оспорват методите на полицията въз основа на Четвъртата поправка. Всичко това разрушава доверието в полицията, особено когато тези, които не са извършили престъпление, също са засегнати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *