post

От тази седмица властите получават възможност да проследяват трафичните данни от мобилните телефони и интернет контактите на
българските граждани без съдебно разрешение, алармира Медиапул. Това се случва с мотива, трябва да се контролират поставените под карантина хора. Няма обаче гаранции, че следенето ще се ограничи само до тях.

Сега полицията ще може безконтролно да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори.

Трафичните данни на гражданите не засягат същинската кореспонденция, т.е. какво се съдържа в самите разговори, но позволяват разкриване на цялата друга информация, посочва уебсайтът.

Движението на гражданите може да бъдат проследявано през клетките на мобилните оператори, с кого те говорят, какви сайтове посещават и с кого си пишат.

Допреди налагането на извънредното положение заради коронавируса Covid-19, трафичните данни се използваха само за разкриване на тежки престъпления, за които се полагат над 5 години затвор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *