post

Пробиотиците са полезни бактерии, които са важни за човешкото здраве. Те се срещат в различни хранителни продукти или се приемат като добавки, с цел да подпомогнат микробната флора на тялото. Най-често обитават лигавичните структури в тялото, като тази на устната кухина и червата, но не само. Една от основните им роли е в имунологичните процеси в  борбата с различни неприятни за организма инфекции. От полза са за много процеси, които са от изключително значение за правилното функциониране на тялото, споделят от онлайн магазин Ведра Фармаси.

Как помагат на тялото?

Тези микроорганизми са главните отговорници за много от важните функции в тялото на всеки човек. Ето повече информация за начините, чрез които могат да подобрят вашето здраве:

  1. Подпомагат имунната система – полезните бактерии във вас могат да усъвършенстват и подпомогнат защитната реакция на имунната система, като ускорят и засилят нейната функция при различни болести и инфекции.
  2. Поддържат доброто храносмилане – ползотворните живи микроорганизми присъстващи в стомаха и червата, помагат на вашата храносмилателна система като разграждат по-трудно усвоимите вещества и помагат за нормалното функциониране на червата.
  3. Повишават настроението – съществува връзка между микробната флора и настроението. Някои от тези живи микроорганизми участват в синтеза на хормони в тялото, които влияят на мозъка и са отговорни за усещането на щастие и позитивни емоции.
  4. Защита от инфекции – полезните бактерии могат да предпазят организма от различни инфекции, като потискат свръхрастежа на вредните микроорганизми, най-вече чрез естествената конкуренция между различните видове за пространство и ресурси в тялото.
  5. Помагат за усвояването на нутриенти – добрите микроорганизми намиращи се в тялото, могат да помогнат за по-доброто усвояване на различни нутриенти, като например важни витамини и минерали.

Това са основните позитиви, които полезните бактерии носят на организма. Поради тези причини техният прием е от особено значение за доброто здраве и правилната работа на тялото.

Как да си ги набавите?

Има много начини да си набавите от тези помощници за здравето в организма. Най-натуралният е чрез различни хранителни продукти, като кисело мляко, кисели зеленчуци, квас и други, съдържащи живи полезни бактерии.

В случай че не успявате да консумирате достатъчно от тези храни, то е добре да се обърнете към добавки с такова съдържание. Те могат да са под формата на капсули, таблетки, прахове или течности. При тях концентрацията на пробиотици е по-висока и могат да бъдат приемани като се прибавят към напитки.

Винаги е добре да се посъветвате със здравен специалист или диетолог, преди да започнете да приемате пробиотични добавки, за да сте сигурни, че това е подходящо за вашето здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *