Виното е любима напитка на ценителите от всички възрасти, която съпровожда неизменно както ежедневието ни, така и специалните ни поводи. Но доколко всъщност сме запознати с тънкостите и спецификите, обгръщащи така скъпото за нас вино?
Например, знаем ли, че вече можем да поръчваме удобно и сигурно онлайн от платформи като DIDI CO, или сме останали с впечатлението, че физическите магазини са единствения ни шанс? Вярваме ли в максимата, че стандартното вино задължително се подобрява с възрастта, или сме попаднали в капана и на този мит?
Разберете кои са петте най-популярни схващания за алкохолната напитка, които не са съвсем коректни и ни подвеждат. Нека заедно изчистим реномето на виното, за да го консумираме с още по-голямо удоволствие. И мярка, разбира се.
Виното неизменно става по-добро с годините
Истината зад това популярно схващане е много по-нюансирана. Не всички вина стават по-добри с възрастта, а за някои дори е препоръчителна консумация веднага щом са готови. Типичен пример за такива са леките и млади вина като пино ноар и совиньон блан. От друга страна, ако разполагате с бутилка каберне совиньон, която е отлежала 8 или 10 години, ще установите, че се наслаждавате на съвсем различен букет вкусове в сравнение с прясното каберне.
Виното от картонена кутия или пластмасова бутилка е некачествено
Не съдете за виното по опаковката! Защото видът ѝ рядко влияе върху качеството на виното, но може да се отрази върху срока на годност. Но тъй като повечето вина са предназначени за незабавна консумация така или иначе и не се предвижда да седят години в търговската верига, в повечето случаи е достатъчно само да ги предпазите от светлина и въздух, за да ги съхраните.
Винтовата капачка не е толкова добра алтернатива като корковата тапа
Технологията на винтовата капачка непрекъснато се подобрява, а днес е достигнала ниво, при което напрактика не се забелязва значителна разлика с тази на корковата тапа. Напротив, оказва се, че се предпочита целенасочено от някои производители на вино, тъй като причинява по-малко дефекти в течността. А и за крайния консуматор на божествената напитка капачката е значително по-удобна и не изисква външна намеса от тирбушон.
Червеното вино задължително се пие на стайна температура, а бялото и розето – охладени
Една от най-големите заблуди е, че бялото вино трябва да се сервира студено, а червеното – на стайна температура. Всъщност има ориентировъчен диапазон от температури, при които и белите, и червените могат да подобрят (или влошат) качеството си.
При белите вина прекалено ниските градуси заглушават фините отличителни нюанси на вкуса им, докато при някои червени варианти, дори стайната температура може да ги направи да се усещат безвкусни. За червени вина с леко до средно тяло и ниски нива на танин, охлаждането дори се препоръчва.
Пиенето на вино причинява главоболие
Най-приятният за развенчаване мит е свързан с виното и главоболието. Самата напитка не е причина за дискомфорта и махмурлука ни на следващата сутрин, а просто начина, по който я пием. За да избегнете неприятното състояние, консумирайте виното бавно и с много вода. По възможност подбирайте бутилки с по-малко сулфити и танин в консистенцията.