post

Развитието на технологията на 3D-печатане ще позволи на пациентите да създават у дома си лекарства, предписани им по рецепта. Toва ще става възможно само за лечение на хронични заболявания.

Британската компания FabRx, която разработва тази технология за фармацевтиката, представи на форума нови проекти. „Нашата идея е да внедрим тази технология в болниците и по домовете. Пациентите ще могат сами да “напечатат” правилната дозировка или комбинацията от лекарства. При правилното използване този метод ще бъде по-евтин и по-бързо за пациентите. В момента болниците не произвеждат медикаменти, но това може да се промени и медицинските центрове ще могат да задействат собствен производствен процес”, каза представителят на компанията Алваро Гоянес.

Фармацевтите ще определят точната дозировка за всяка заготовка, която ще се използва за отпечатването на партидата от хапчета. Съответно заготовките ще се продават на болниците, които ще могат да отпечатват лекарствата със собствено оборудване. Това ще намали опасността от изготвяне на фалшиви лекарства.

Тези технологии вече бяха изпробвани върху животните, но създателите се нуждаят от още две години, за да получат одобрението на регулаторните органи. 3D-отпечатването на медикаментите строго ще се контролира, а достъпът до апаратурата, използвана при отпечатването, ще бъде възможен само с помощта на специални кодове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *