post

На днешна дата светът отбелязва Деня на авиацията и космонавтиката. На него преди 60 години Юрий Гагарин става първият човек в историята на човечеството, който полита в Космоса.

Това се случва на 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 часа и 7 минути московско време). На борда на космическия кораб „Восток“ руснакът извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

Юрий Алексеевич Гагарин е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. По време на космическия полет той едва не е загинал цели три пъти.

Първият – при навлизане в атмосферата, когато спускаемият апарат не успял веднага да се отдели от кораба и висял на кабелите на приборно-агрегатното отделение. Второто му сериозно премеждие било, когато при катапултиране от спускаемия апарат, преди да се разтвори добре парашута, се е отворил и резервният и по чудо не съсипал основния купол.

Освен това, едва е успял да се измъкне изпод ремъците на дихателния клапан, заради което първият космонавт почти се е задушил. Два дни по-късно Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *