post

Близо 31,5 млн. долара са били откраднати от южнокорейската борса за криптовалути Bithumb в резултат на хакерска атака. За това борсата съобщава на своя сайт, обещавайки да възмезди потърпевшите в размера на пълните им загуби. Не се съобщава обаче какви криптовалути са откраднати.

Атаката е била извършена на 19 срещу 20 юни, в интервала между късната вечер и ранното утро по корейско време. Разбирайки за кражбата, Bithumb е замразила операциите по внасяне и теглене на средства и е започнала да превежда оцелелите активи в т.нар. „студени портфейли“, които с цел безопасност нямат връзка към Интернет.

Според анализаторската компания CoinMarketCap, Bithumb се нарежда на шесто място в класацията на най-големите борси за криптовалути в света с дневен обем на търговията 396,51 млн. долара. Най-популярните криптовалути на борсата са EOS и TRON – съответно около 33% и 22% от общия обем на търговията. Следват Bitcoin (9,5%), Ethereum (8%) и други криптовалути.

Пазарът на криптовалута реагира на новината със спад в курса на биткойн с повече от 2% за първия половин час, съобщава Bitcoinist.

10 дни по-рано, на 10 юни, неделя, на хакерска атака бе подложена друга голяма борса за криптовалути в Coinrail. Хакерите са успели да откраднат криптовалута на стойност над 40 млн. долара. В момента на грабежа борсата е заемала 90-о място в световната класация на CoinMarketCap с дневен обем на търговете 2,6 млн. долара.

Coinrail е популярно място за търговия на токъните Pundi X, базирани на биткойн – на тези операции се дължат половината от всички търгове. Pundi X е бил и основната цел на престъпниците, в резултат на което борсата е загубила токъни на сума 19,5 млн. долара. Хакерите са откраднали също така токъни Aston на сума 13,8 млн. долара, токъни Dent на сума 5,8 млн. долара и 1,1 млн. долара в токъни Tron.

След атаката са оцелели около 70% от активите, които Coinrail временно е преместила в „студени“ хранилища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *