post

Дамите учени в България имат нови 30 дни, в които могат да изпратят кандидатурите си за високите научни отличия

Жените учени в България разполагат с още 30 дни, за да се включат в надпреварата за 3 награди от по 5000 евро всяка. Новият срок за участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е до 30 април 2023 г. Решението за удължаване на срока бе взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и L’Oreal България, поради големия интерес и постъпили запитвания за промяна на крайния срок.

Стипендиите по програмата се отпускат от 2010 година насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади дами учени в България. Освен че са финансов стимул за научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката на местно ниво. В тазгодишното издание могат да участват дами учени от цяла България. Сред основните изисквания са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен. Също така е важно да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят авторски научен проект.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2023 г.

Кандидатурите ще се оценяват от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени и наградени на официална церемония през есента на 2023. На нея те ще получат стипендиите си от по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната научноизследователска дейност в България.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 13 години, като през тях програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 г. – доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *