post

Всички онлайн услуги, които използваме за чат, мейл комуникация, съхранение на данни и какво ли още не, могат да станат много по-несигурни, ако бъде приет нов законопроект в американския Сенат. Проектът, който се нарича Compliance with Court Orders Act of 2016, е внесен от сенаторите Даян Фейнстайн и Ричард Бър и има за цел да улесни службите в САЩ да достъпват информацията, съхранявана в различни устройства или предавана по електронен път.

Ако бъде приет, текстът ще направи много по-ненадеждни редица електронни услуги и ще забрани например криптирането “от край до край”, въведено от платформата WhatsApp на Facebook. С него онлайн услугите на практика нямат да имат правото да бъдат по-сигурни, използвайки криптиране. А службите ще имат много повече инструменти за натиск, отколкото в нашумелия през последните седмици случай с конфликта между ФБР и Apple.

Защо това ни засяга?

Доколкото повечето онлайн услуги, които използваме, са създадени под американска юрисдикция и се хостват в САЩ, новият законопроект може да засегне всички потребители по света. Възможно е всеки, който използва американски услуги за съхранение на данни в облака, електронни разплащания, чат и други типове дигитална комуникация, да бъде засегнат.

Проблемът в случая е, че забранявайки на онлайн компаниите да предлагат по-сигурни услуги, нормативният акт ще улесни не само органите на реда, а и стотиците хакери, които ще се възползват от достъпа до информацията на онлайн потребителите. А ефектът от отварянето на подобна “дупка” може да бъде непредсказуем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *