post

Wi-Fi Alliance обяви, че вече е готов стандартът WPA3, съобщава ZDNet. Той ще замени WPA2, който е на близо 2 десетилетия и се използва в почти всяко устройство с безжична мрежа днес.

WPA3 има за цел да реши основни проблеми и недостатъци на стария стандарт и значително да увеличи сигурността на WiFi мрежите. В това число попадат и отворените мрежи на публични места.

WPA3 ще използва индивидуално криптиране на информацията и на връзката между устройството и рутера. Така дори и мрежата да няма парола за достъп, връзката ще се криптира индивидуално, което ще увеличи сигурността значително.

Освен това WPA3 ще има защита против brute-force атаки, които просто изпробват най-различни думи и популярни пароли една след друга. Протоколът ще може да блокира достъпа на хакер след твърде много грешно въведени пароли.

Очаква се първите устройства, които поддържат WPA3, да се появят на пазара още през тази година. Ще отнеме време докато стандартът придобие масовост, но очакваните ползи от него са големи и това може да ускори навлизането му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *