post

Програмата за обучение на ментори „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Инициативата се реализира за първи път и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип.

„Роботика за България“ е насочена към осигуряване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Отборите по роботика ще се създават съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League.

„Търсим мотивирани учители, които имат желание да организират отбор по роботика в училището, в което преподават и да бъдат негови ментори. Менторският екип задължително следва да е от двама учители, които преподават в едно и също училище. Самите отбори по роботика се състоят от три до пет ученика, на възраст от 10 до 16 години. Отборите ще работят по изпълнението на мисии с роботите и по задание за научноизследователски проекти, което се определя на централно ниво от FIRST LEGO League.“, разказва по-подробно за програмата Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Одобрените по програмата учители ще бъдат обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика в рамките на двудневно обучение в София, като след това ще имат и последваща 6-месечна виртуална подкрепа. Програмата осигурява също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

„SAP Labs България подкрепя развитието на роботиката в България от няколко години и ангажиментът ни в тази насока е дългосрочен. Това е причината да изискваме учителите-ментори, които кандидатстват по програмата, да изградят впоследствие минимум един отбор по роботика в своето училище, който да съществува поне две години.“, споделя Моника Ковачка-Димитрова, член на лидерския екип и отговорник за Корпоративната социална отговорност в SAP Labs България. „Главна цел на „Роботика за България“ е и развитието на различни умения в учениците – програмиране, проектиране на робот, проучване, подготовка и представяне на проекти, работа в екип и изследователски дух.“, допълва тя.

Кандидатстването за участие в програмата „Роботика за България“ е отворено до 10 октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *