post

Редица медии (и един водещ по радио Fresh) се изредиха да обясняват от вчера насам, че 20% от българите смятат, че Земята е плоска. Това твърдение е ако не фалшива новина, то поне много силно изопачено.

Всъщност става въпрос за изследване на Галъп, според което – обърнете внимание – 8% от запитаните са посочили, че Земята е плоска, а други 11% – че не могат да преценят каква е формата й. Във втората група влизат както такива, които не знаят отговора, така и хора, които просто са бързали, не са разбрали въпроса и т.н. Каквито и да са случаите, това със сигурност не са хора, според които Земята е плоска, защото самите те са посочили, че не са сигурни.

Възможно е сред тях да има и такива, които са наясно, че Земята не е точно сферична (всъщност тя е геоид) и по тази причина да са отговорили, че не знаят.

Редица медии обаче удобно закръглиха 8% + 11% и получиха 20%, които според тях смятали, че Земята е плоска.

Отделен въпрос е как е правено проучването. Защото всички ние се срещаме ежедневно с други българи и едва ли сме говорили с жив човек, който вярва, че живеем в плосък свят. Авторът на този текст със сигурност не е срещал такива хора в нито един от десетките български градове и села, които е посещавал.

Затова, колеги от медиите – дайте малко по-сериозно. Преди да осмиваме глупостта на българите, е най-добре да се замислим дали ние самите публикуваме верни твърдения, или удобно изкривяваме истината с цел информацията да звучи по-сензационно.

One thought on “Не, 20% от българите не смятат, че Земята е плоска

  1. И аз бих отговорил, че Земята е плоска. И то не поради незнание или глупост, а за да натрия носа на тези тъпи социологически агенции, които ги знаем що за стока са…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *