post

В България все още можем само да мечтаем за 4G, но такова покритие вече има на… Еверест! Благодарение на специален проект на ChinaMobile и Huawei на 8848 м вече има не само мобилна връзка, но и възможност за използване на високоскоростен интернет.

Освен сериозно предизвикателство и реклама на оператора и технологиите на китайските производители, покритието на върха всъщност е много важно и спасява човешки животи.

От 2007-а по пътя към целия връх има 2G покритие, което вече неведнъж е спасило човешки животи и редица проблеми, които възникват при алпинистите, които нямат възможност да използват сателитен телефон.

На 5200 метра China Mobile са инсталирали своята LTE базова станция, която съвсем естествено е най-високо разположената в света. Именно чрез нея скоро ще можем да станем свидетели на директно предаване на изкачвания, на снимки от самия Еверест, в момента в който са направени и т.н.

Според двете компании, специалното съоръжение, даващо 4G покритие на най-високия връх в света може да позволи на до 200 човека на стриймват HD видео, така че не се очакват проблеми от този характер.

И след като 4G вече има и на най-високата точка на света, само можем да се надяваме това да стане и в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *