post

Седмицата не е добра за Facebook. Ръководителят на проекта Calibra Дейвид Маркъс беше на изслушвания в американските Конгрес и Сенат и те показаха, че политиците никак не са доволни от плановете на компанията за криптовалутата Libra.

Комисията по финансови услуги на Конгреса неколкократно попита Маркъс дали Facebook ще спре работата по Libra докато Конгресът не въведе нови закони и регулации. Дори се предложи мораториум, който да гарантира спирането на работата докато това не се случи.

След като неколкократно избягваше отговор на въпроса, Макръс накрая обяви, че “въпросът трябва да бъде анализиран” преди Libra да бъде пусната. “Ще отделим колкото време е нужно, за да направим нещата както трябва”, заяви Маркъс, което комисията прие като отказ.

Маркъс отговаряше еднотипно на повечето въпроси, като най-често повтаряше, че компанията ще работи с регулаторите, за да отговори на всичките им притеснения. Сред малкото нова информация беше, че резервът на Libra, който беше определен от компанията като “кошница с активи”, ще съдържа 50% долари, като към тях ще бъдат добавени евро, британски лири и японски йени. За всяка издадена единица Libra ще има една единица нова валута в резерва.

Въпреки това настроението на представителите на Комисията остана мрачно. Сега се очакват следващите стъпки на политиците, които може да не са достатъчно добри за компанията, след като тя не успя да успокои поне първоначалните им притеснения, заради които бяха свикани тези изслушвания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *