post

Проектът на НАСА „Артемида“ планира да заведе първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. Това е амбициозна времева линия, която изисква огромно количество подготовка и включва някои не толкова привлекателни елементи от космическото пътуване. Такива като тоалетните.

Разбира се, космически тоалетни вече съществуват (например в Международната космическа станция), но НАСА иска нов вид – по-малки, по-ефективни и работещи както в микрогравитация, така и при лунна гравитация.

Текущите космически тоалетни са предназначени само за микрогравитация (безтегловност). Лунната гравитация е приблизително една шеста от земната гравитация, така че телесните течности и други подобни ще “паднат”, но по-бавно, което носи със себе си неприятни предизвикателства.

Конкурентните дизайни на тоалетни могат да бъдат подадени в иновационната мрежа HeroX, която управлява конкурса от името на НАСА. Има награди в размер на 35 000 долара, плюс личната слава, че можеш да кажеш, че си помогнал за проектирането на лунна тоалетна.

Има и категория за младша възраст за под 18 години.

Можете да видите обширния списък с технически изисквания за търсената тоалетна. Ако решите да участвате, ще трябва да вземете предвид множество фактори. Например НАСА казва, че бонус точки ще се присъждат на дизайни, които могат да „улавят“ повръщано, без да се изисква членовете на екипажа да слагат главата си в тоалетната.

Крайният срок за подаване на документи е 17 август.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *