post

Александър Александров

През последните години т.нар. фалшиви новини (fake news) заляха интернет пространството и вече едва ли има онлайн потребител, който да не ги е срещал многократно. Възползвайки се от популярността на социалните мрежи и от склонността на потребителите да споделят и лайкват публикации първосигнално, без да са ги прочели внимателно, фалшивите новини се превърнаха в мощно средство за пропаганда. Примерите са хиляди – от откровенни измислици като “ШОК! УЖАС!!! САМОЛЕТ ПАДНА НА ВАРНЕНСКИЯ ПЛАЖ!”, до по-рафинирани информации, в които границата между лъжа и истина се размива.

Защо е важно да се борим с фалшивите новини?

Преди да разберем “как” да го правим обаче, е добре да си отговорим на въпроса “защо”. Дори и да ви изглеждат като забавно съдържание, което се чете лесно без усилие и не ви вреди, всъщност фалшивите новини са изключително опасни, защото изкривяват информационната среда и в крайна сметка съществува опасност да заживеем в свят, в който нямаме никаква представа кое е истина и кое не. Паднал ли е наистина самолет на плажа във Варна? Взривила ли се е бомба в някоя европейска столица? Използвал ли е Асад химическо оръжие?

Истината е ключов фундамент на нашата цивилизация и ако изгубим способността си да я разпознаваме, не ни очаква нищо добро. Представете си например, че в по-далечно бъдеще явлението fake news ескалира. Всички ние можем да се окажем в свят, в който не сме сигурни дали една държава е нападнала друга, дори дали е изстреляла ядрени ракети по нея, дали дадено правителство е осъществило геноцид срещу част от своите граждани и т.н. Фалшивите новини отварят широко вратата към свят на дезинформация, в който обществеността просто няма да може да реагира на проблемите, защото няма да може да докаже, че те съществуват. Затова си струва да се преборим с това явление преди да е станало късно.

Добрата новина е, че можем да го направим, защото това вредно явление зависи изключително от собствените ни действия. В следващите редове ще се опитам да дам на читателите някои насоки, как да отсяват фалшивите новини и да се справят ефективно с тях.

1. Всичко е във вашите ръце (буквално)

Противно на широко разпространеното у нас мнения, че “от мен нищо не зависи”, случаят с фалшивите новини не е такъв. Просто защото всичко, което трябва да направите, е ДА НЕ ГИ СПОДЕЛЯТЕ. Този тип подвеждаща информация съществува само и единствено заради склонността на мнозина да натиснат бутона Like или Share, без преди това да се замислят. Затова и всичко е във вашите ръце – вие можете да определите дали една фалшива новина да “живее” или да “умре” още сега.

2. Избягвайте заглавия, с включени много удивителни, много главни букви или думи като шок, ужас, бомба и подобни

Колкото и да сте шокирани от написаното в заглавието, не се поддавайте на емоциите, а си напомнете, че ако някой ви поднася информацията по този начин, то той има за цел да ви повлияе емоционално. И следователно едва ли е най-добрата идея да му се връзвате.

3. Не се залъгвайте по снимките

Ако видите снимка на човек в интернет и под нея – изказване, това не значи, че човекът е казал съответните думи. Означава само, че някой е копирал думи върху снимка. Не бързайте да заклеймявате и да споделяте с приятели, увеличавайки вирусния ефект.

4. Разграничавайте информация от драматизация

Истинската журналистика информира, а не драматизира. Ако една новина или статия по-скоро използва драматизъм и се стреми да влияе на емоциите ви, имайте едно на ум – много е вероятно тя да не е достоверна.

5. Потърсете алтернативни източници

Ако видите във фейсбук новина от типа “ШОК! УЖАС!!! САМОЛЕТ ПАДНА НА ВАРНЕНСКИЯ ПЛАЖ!”, вие със сигурност ще искате да разберете веднага, дали наистина има такава самолетна катастрофа. Това е съвсем нормално. Съветът ми обаче е да устоите на изкушението да кликнете на линка и вместо това просто да отворите някоя уважавана национална медия, на която имате доверие. Можете да сте сигурни, че ако големите национални медии не са публикували информация за катастрофирал самолет във Варна, то значи това просто не се е случило. Ако пък не вярвате на нито една медия, можете просто да потърсите информацията в Google. Ако в търсачката не ви излизат поне десет резултати за самолетна катастрофа на варненския плаж, отново можете да сте сигурни, че такава не се е случила.

6. Оценявайте източниците

Позовава ли се медията на източници? Какви са те? Следва ли авторът журналистическия стандарт да се включи позицията на всички засегнати страни? Имайте едно наум за тези въпроси. Не винаги дадена новина има включен източник на информацията. Ако няма такъв, това не означава автоматично, че тя е фалшива, но е добра причина да сте нащрек.

Накрая – един особено полезен навик е да достъпвате всяка медийна информация със здравословна доза критично мислене, без значение дали източникът е световно неизвестен сайт, или някоя от водещите национални медии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *