post

Най-голямото технологично събитие в Европа – Световният мобилен конгрес – стартира днес в Барселона. По традиция на него всяка година Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици GSMA кани представители от глобалната мобилна екосистема да представят най-новите си продукти и стратегии.

 

И тази година в MWC ще участват бизнес лидери и експерти от областта на телекомуникациите, транспорта, финансите, професионалните услуги, логистиката и др. Организаторите вече анонсираха новата зона “Пътуване към бъдещето”, в която компаниите ще представят потенциала на своите технологии в сфери като здравеопазването, устойчивостта, търговията на дребно, спорта, мобилността, развлеченията, роботиката и др. Освен множеството демонстрации на живо, с огромен интерес от посетителите се очаква представянето на Годишния доклад за световна мобилна икономика на GSMA.

 

А ето и най-важното, което се случи до сега на провеждащия се и в момента форум в Барселона:

 

Преди същинския старт на конгреса,

 

на 26 февруари, технологичната компания Xiaomi представи най-новите си продукти, сред които серията смартфони – Xiaomi 13 Series, слушалките Xiaomi Buds 4 Pro, часовниците Xiaomi Watch S1 Pro и тротинетките Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra.

 

Посетителите на форума имаха възможност да се докоснат до двата нови флагмана на компанията – Xiaomi 13 и 13 Pro и да разгледат възможностите на впечатляващите им задни камери с марката Leica. Както и да изпробват най-новите слушалки на компанията – Buds 4 Pro, които с висококачествения си звук с реалистични детайли със сигурност ще допаднат на любителите на филмите с реалистично изживяване.

 

Xiaomi представи и новия си смарт часовник Watch S1 Pro, който се отличава с 1.47-инчов AMOLED дисплей и въртящ се корпус. Устройството проследява информация в реално време за над 100 спортни дейности, предлага поредица от данни за тренировка, както и функции за проследяване на здравето като проследяване на съня, сърдечен ритъм и проследяване на SpO₂ и др.

 

Голям интерес от страна на участниците в конгреса предизвикаха и новите скутери Electric Scooter 4 Ultra, които се отличават със здрав, но лек и устойчив на корозия алуминиев корпус, удължени дръжки от 490 мм., както и по-голяма площ за стъпване и по-стабилен захват за удобно каране. Тези скутери се отличават с по-голяма височина на шасито и идват заедно с усъвършенствана система за двойно окачване.

 

 

Нови смартфони и слушалки от TLC

 

Преди началото на MWC23, отново на 26 февруари, друга технологична компания – TLC – представи най-новите си смартфони, таблети, слушалки и други преносими устройства. Сред тях впечатление правят новите таблети TCL NXTPAPER 11 и TCL Tab 11, които могат да се похвалят с подобрени функции за изображения, задвижвани от AI и множество възможности за забавление.

 

Сред новите смартфон модели, представени от компанията, са: 40 XE 5G, 40 X 5G и 40 XL. TCL 40 XE 5G ще струва 169 долара и е най-евтиният 5G модел на компанията до момента. Той идва с 6.56” HD+ дисплей с 90 Hz честота на опресняване и 180 Hz сензорно семплиране.

 

Моделът TCL 40 XL, от своя страна, поддържа само 4G мрежи и има 6.75” HD+ дисплей, двойни високоговорители и 50 МР основна камера. Той работи с Android 13 и ще е наличен на пазара през май на цена от 149 долара.

 

Представените от компанията слушалки MOVEAUDIO Neo имат 25 dB звук с усилване на басите, четири режима на EQ, анулиране на шума с двоен микрофон и активно шумоподтискане. Те вече са налични в продажба, а цената им е 50 щ. долара.

 

 

Nokia представи смартфон, който може да се ремонтира от потребителите

 

В първия ден на Световния мобилен конгрес (MWC) HMD Global, собственик на бранда на Nokia, представи новия си модел смартфон Nokia G22, който потребителите ще могат да ремонтират и сами.

 

Смартфонът, който ще се появи на пазара през месец март, ще се предлага и в комплект инструменти от популярната платформа за ремонти iFixit, както и с инструкции за ремонт. Според Nokia така потребителят ще може да спести около 30% от разходите си вместо да купува ново устройство.

 

В рамките на провеждащия се в момента мобилен конгрес в Барселона Nokia представи и новото си лого, което е по-разчупено и изоставя шрифтовете Nokia Pure и Yale blue на своя предшественик. Подобна промяна лидерът на смартфон пазара от близкото минало прави за пръв път от 60 години насам. От компанията уточняват, че искат да стартират нова марка, която е фокусирана върху мрежите и индустриалната цифровизация и е напълно различна от наследените мобилни телефони.

 

 

GSMA стартира инициатива за синхронизиране на мобилни приложения

 

На MWC23 стартита нова инициатива за синхронизиране на мобилни приложения, наречена GSMA Open Gateway. В рамките на инициативата, с подкрепата на 21 мобилни оператора, ще бъде създадена рамка от приложно-програмируеми интерфейси (API), чиято цел е да бъде осигурен на разработчиците универсален достъп до всички операторски мрежи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *