post

Г-н Кен Ху, ротационният председател на Huawei, представи новите възможности за развитие на мрежата

 

Към октомври 2022 г. повече от 230 оператори по света са стартирали търговска 5G мрежа. Общо индустрията е създала над три милиона базови станции за 5G, които обслужват повече от 700 милиона абонати. Това стана ясно на „Глобалния форум за мобилна широколентова свързаност (MBBF)“, организиран от Huawei за 13-а поредна година, който стартира в Банкок с ключово изказване на ротационния председател на компанията Кен Ху. Той представи настоящото състояние и новите възможности за надграждане и развитие на 5G мрежата.

„5G се развива по-бързо от всяко предишно поколение мобилни мрежи. Само за три години видяхме силен напредък в разгръщането на мрежите, потребителските услуги и индустриалните приложения. Освен това 5G използва най-бързата честотна лента (висок обхват) и това е напредък, с който ние всички трябва да се гордеем. Но има още много неща, които можем да направим, за да увеличим максимално стойността на мрежата. Трябва да работим заедно, за да разгърнем напълно силата на 5G мрежите и да разширим обхвата на услуги като виртуален облак и системна интеграция. Заедно можем да постигнем скок в развитието на 5G мрежите, приложенията и индустрията като цяло,“ заяви г-н Ху.

Към октомври 2022 г. повече от 230 оператори по света са стартирали търговска 5G мрежа. Общо индустрията е създала над три милиона базови станции за 5G, които обслужват повече от 700 милиона абонати.

Потребителските телеком услуги формират основна част от общите приходи на операторите. С все по-широкото разпространение на 5G и значително по-доброто потребителско изживяване се наблюдава рязко увеличение на трафика и засилен интерес към видеата с висока резолюция. Новите мобилни приложения, които се възползват от по-високите скорости и по-ниската латентност на 5G, удвояват средното потребление на данни (DOU) и увеличават средния приход от потребител (ARPU) с 20-40%, допринасяйки за стабилния ръст на приходите на операторите.

В същото време B2B приложенията на 5G се превръщат в нов двигател за повишаване на приходите на операторите, като създават значителна стойност в сектори като енергетика, производство и транспорт.

Тези приложения са не само иновативни – те генерират реална търговска стойност за операторите. През 2021 г. например китайските оператори са донесли над 3,4 млрд. юани (приблизително 500 млн. щатски долара) нови приходи от повече от 3000 индустриални 5G проекта. Нещо повече, тези проекти генерират и 10 пъти по-голяма сума от свързаните с тях данни и интегрирани ИКТ услуги.

B2B приложенията на 5G са на път да се превърнат в най-бързо растящия поток от приходи за операторите. Мрежата показва голям потенциал за растеж в индустрията като дава възможност за нови услуги, приложения и бизнес модели.

„За да се възползваме от тези възможности трябва да направим няколко неща,“ отбеляза г-н Ху.

Изграждане на мрежи за по-добро потребителско изживяване

Освен за разширяване на покритието, мрежите трябва да се изграждат по начин, който оптимизира различните видове потребителско изживяване. Например китайските оператори са оптимизирали мрежите си за TikTok и други популярни видео услуги, за да гарантират подобрена интерактивност на приложението с 50% и да намалят насичането на картината при гледане с 90%. Това много по-плавно видео изживяване удвоява потреблението на данни и привлича все повече нови потребители към 5G услугите.

Стимулиране на развитието на 5.5G

За да издигне 5G на следващото ниво, Huawei работи с оператори и партньори в индустрията, за да предложи четири функции на 5.5G, следващата еволюция на 5G технологията: 10 Gbps надолу по веригата, 1 Gbps нагоре по веригата, да поддържа 100 милиарда IoT връзки и да бъде естествено интелигентна.

„Индустрията трябва да се обедини, за да определи стандартите, да подготви спектъра и да изгради екосистема“, каза г-н Ху.

Представяне на иновативни услуги за увеличаване на стойността на 5G

Благодарение на голямата честотна лента и ниската латентност, 5G може да се интегрира с облака и изкуствения интелект, за да предложи изцяло нови услуги както за потребителите, така и за бизнеса. Операторите могат да предоставят нови изживявания като разширена реалност (XR), игри в облака и обогатени услуги за разговори за индивидуалните потребители и да предоставят на бизнеса по-всеобхватни решения за цифрова трансформация. Тези услуги са нови източници на приходи, като дават възможност на операторите да излязат извън рамките на свързаността и да преминат към облачните услуги и системната интеграция.

Цифровизацията на индустрията е следващата голяма стъпка към глобалното икономическо развитие. Като ключов фактор за цифровата трансформация, 5G открива свят на нови възможности. Но екосистемата на ИКТ трябва да работи в синхрон, за да се възползва максимално от тях.

Домакин на „Глобалния форум за мобилни широколентови връзки 2022“ е Huawei заедно с партньорите си от индустрията GSMA и GTI. Форумът събира оператори на мобилни мрежи, лидери във вертикалната индустрия и партньори в екосистемите от цял ​​свят, за да обсъдят как да увеличат максимално потенциала на 5G и да развият мобилната индустрия в бъдеще, фокусирайки се върху екологичното развитие, интелигентността и еволюцията на 5G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *