post

Oснователят на SpaceX и създател на сателитната комуникационна система Starlink Илон Мъск съобщи, че е предоставил на американските военни достъп до част от комуникационните системи, използвани от Украйна.

“Starlink беше създаден с цел хората да могат да се отдадат на забавления като гледане на Netflix и играене на видеоигри, а не да предизвиква ядрени войни” – мотивира решението си милиардерът, който явно е променил намерението си да остане неутрален по отношение на конфликта в Украйна.

През последните дни технологичният магнат беше подложен на остри критики в САЩ, след като стана ясно, че е наредил Starlink мрежата да бъде изключена, за да не може Украйна да атакува руски военни кораби край бреговете на Крим. Във връзка с това, Конгресът на САЩ обмисля провеждането на разследване относно действията на Мъск в Украйна.

Мъск отрича обвиненията, че е ограничил достъпа на украинската армия до Starlink в Крим, обяснявайки, че Starlink не е бил активиран в този регион. Той добавя, че е получил спешна молба от украинските власти да активира Starlink “до Севастопол”, но е отказал.

“Ако бях се съгласил с тяхното искане, SpaceX щеше да бъде въвлечена в голям военен акт и ескалация на конфликта” – посочи още милиардерът, според когото двете страни трябва да постигнат мирно споразумение, тъй като всеки ден загиват млади хора, “за да отвоюват или загубят малко парче земя, а това не си струва загубата на човешки животи”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *