post

Учени създадоха дистанционно управлявана камера с форма на хапче, която може да открива храносмилателни проблеми. Технологията е наречена NaviCam и позволява на лекарите буквално да управляват миниатюрната видеокапсула през храносмилателната система.

По този начин те могат да визуализират и заснемат потенциални проблемни области, предлагайки алтернатива на традиционната ендоскопия. За разлика от ендоскопите, разчитащи на гравитацията, NaviCam използва външен магнит и джойстици в стил видеоигра за движение.

“Традиционната ендоскопия е инвазивна процедура за пациентите, да не говорим, че е скъпа поради необходимостта от анестезия и откъсване от работа” – информира Андрю Мелцер, професор по спешна медицина в Училището по медицина и здравни науки на GW. Той допълва още, че капсулите с магнитен контрол биха могли да се използват като бърз и лесен начин за скрининг на здравословни проблеми като язва или рак на стомаха.

Камерата е предназначена също да улавя кървене, възпаления и лезии. Официално проучване показва, че използването на капсулата не крие рискове за здравето, въпреки че технологията не позволява биопсии, тъй като се разгражда в тялото. Учените отбелязват още, че камерата е все още в ранен етап на тестване и в бъдеще се очаква “много по-голямо проучване с повече пациенти”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *