post

Част от участниците в електронното преброяване, което започна вчера у нас, са се припознали като марсианци и джедаи. Това съобщи в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на Националния статистически институт (НСИ) Дияна Янчева.

“Някои от вече преброилите се са се припознали като марсианци и джедаи. Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията други” – посочва тя.

Янчева сподели, че очаква около 70 процента от населението да се преброи електронно и помоли хората да предоставят достоверна информация.

Припомняме, че електронното национално предброяване претърпя фалстарт вчера, след като хакерска атака и технологични проблеми блокираха системата. По време на атаката не е имало изтичане на информация, а хакерите вече са установени и с блокирани адреси.

Отворена е страница в интернет, в която всеки, живеещ постоянно в България, може да се преброи онлайн. Платформата е Census2021.bg, като тя е достъпна и от сайта на НСИ.

След успешното преброяване всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *