post

Електронната търговия и платформите за лесно създаване на сайтове ще движат ръста на хостинг бранша през следващите години. Това разказват Любомир Русанов и Методи Дреновски, управители на СуперХостинг.БГ пред PixelMedia.bg.

По повод деветгодишнината на най-голямата и най-бързо развиваща се хостинг компания у нас – СуперХостинг.БГ – потърсихме мениджърите и основатели на фирмата, за да разкажат на какво се дължи лидерската й позиция, както и каква е визията им за бъдещето на сектора. Ето какво ни отговориха:

ВЪПРОС: Какви са очакванията ви за бъдещето на хостинг пазара у нас?

ЛЮБОМИР РУСАНОВ: Ръстът на бранша е функция от развитието на онлайн сегмента като цяло. Затова и сме убедени, че предстои той да се развива още по-динамично занапред. Ежедневно на пазара излизат нови интернет услуги, все повече стартиращи фирми започват своята дейност в този сегмент, а същевременно нараства броят на традиционните дружества, които осъзнават, колко е важно за техния успех доброто позициониране в мрежата.

МЕТОДИ ДРЕНОВСКИ: Общият брой на регистрираните в страната домейни към момента е над 180 000, ако броим и тези в зоните „.BG” и „.EU”, като ръстът в сектора е около 35% през последните три години. Очакванията ни са темповете на растеж да се запазят и през следващите няколко години, като основният му двигател ще бъдат новите проекти за онлайн магазини. Очакваме ръст и в сегмента на мобилните приложения, които също имат нужда от хостинг, както и при представителните сайтове на малките и средни фирми, които до сега не са осъзнавали нуждата от присъствие в уеб пространството.

ВЪПРОС: Как е позиционирана вашата компания в този сегмент?

МЕТОДИ ДРЕНОВСКИ: През последните години СуперХостинг.БГ инвестира много в качествена инфраструктура и висококвалифициран екип и днес компанията е много добре подготвена за предстоящия ръст в сектора. Към момента тя държи около 44.78% от пазара по брой хоствани домейни, с 44 882 домейна, според данни на международно признатия сайт hosterstats.com. През 2013 г. броят на хостваните при нас домейни е бил 40 194, а през 2012 г. – 35 367, като СуперХостинг.БГ заема първото място по този показател и през трите посочени години. Това ни дава основания да вярваме, че се движим в правилната посока.

ВЪПРОС: На какво се дължи лидерската ви позиция в този толкова силно конкурентен сектор?

ЛЮБОМИР РУСАНОВ: Ние още със създаването на СуперХостинг.БГ преди девет години си поставихме за цел да превърнем компанията в еталон за качествена поддръжка. Днес можем да кажем, че сме постигнали тази своя цел и компанията ни е известна с качественото обслужване и отношението към клиентите ни. Успехът ни се дължи именно на този фокус, както и на факта, че се стремим да предлагаме не просто хостинг услуги, а цялостни решения, включващи всичко необходимо за стартиране на интернет проект от неспециалисти. Това включва хостинг, домейн, интернет реклама, онлайн магазин, SSL сертификат, популяризация и много други неща.

ВЪПРОС: Какви новости да очакват клиентите от СуперХостинг.БГ през следващите месеци?

МЕТОДИ ДРЕНОВСКИ: Интернет пазарът се променя с бързи темпове и ние се стремим да следваме тази динамика. Днес акцентът е поставен върху електронната търговия и ако преди пет години например наблюдавахме появата на огромен брой нови блогове или малки, нишови медии, то днес все повече фирми и физически лица стартират онлайн магазини. Ние следим тази тенденция отдавна и вече предлагаме на клиентите си иновативна платформа за лесно и бързо създаване на онлайн магазини. Тя се нарича Shopiko и позволява на всеки желаещ да стартира свой сайт за онлайн продажби, без да се налага да разбира от уеб програмиране или уеб дизайн. Платформата се предлага на изключително достъпна цена и на практика демократизира електронната търговия, като я прави достъпна за всеки по-инициативен гражданин. По всичко личи, че тези предимства се оценяват, защото вече наблюдаваме сериозен интерес към нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *