post

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света официално се договориха за корпоративния данък на срещата в Рим в събота. Според постигнатото споразумение от 2023 г. големите корпорации ще трябва да плащат най-малко 15% данък.

По този начин се цели установяване на международни данъчни правила, за да не могат мултинационалните компании да избягват данъчно облагане чрез регистрирането си в офшорни територии. Досега фирмите можеха да пренасочват печалбите си към държави и територии с по-ниски данъци.

Обект на новите регулации са компании с годишни приходи над 750 млн. евро. Целта на реформата е технологични гиганти като Google, Amazon, Facebook и Apple да не плащат символични данъци спрямо техните печалби, които през последните години нараснаха много в условията на пандемия.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) това ще носи 150 млрд. щ. долара годишно в световен мащаб.

Припомняме, че финансовите министри на страните от G7 постигнаха историческото споразумение в началото на месец юни. Тогава експертите обсъждаха ставка в размер между 12 и 25 процента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *