post

Летището в Дубай ежедневно пропуска през своите системи за контрол на пътниците голямо количество хора. А по изчисления на администрацията, към 2020 г международното летище ще приеме над 124 милиона души. Поради това, че потокът от туристи е много голям, съвременните системи за контрол губят своята ефективност – познатите ни арки-скенери трудно се справят с работата си и бавят човешкия поток. По тази причина ръководството на аеропорта е взело решение да разтовари пропускателните пунктове с помощта на тунел с виртуален аквариум , снабден със система за разпознаване на лица и инфрачервени камери.

fish 2

Заместник-министърът на външните работи на Дубай Ал Хамери пояснява, че идеята с виртуалния аквариум в тунел не е нова. Решението да се използват именно риби не е случайно – те са много и човекът, който се приближава постоянно се обръща, за да разгледа наоколо. На свой ред системите за разпознаване на лица имат възможност да разгледат отвсякъде посетителя и да запишат/проверят подробно портрета му в базата данни.

Един такъв тунел е не само по-ефективен от съвременните скенери, а и представлява приятна атракция за летището. По думите на Ал Хамери, първият подобен видео тунел ще започне работа от следващото лято. Останалите тунели, водещи към сградата на летището, ще бъдат модифицирани към 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *