post

През следващата година ще започнат първите клинични тестове за трансплантация на матка във Великобритания. Британските учени се надяват да постигнат успеха на своите колеги в Швеция, където жена роди дете една година след като й бе присадена матка.

Клиничните опити ще бъдат извършени от организацията Womb Transplant UK, която ще трябва да събере 500 хил. британски лири за целта. Трансплантации ще бъдат направени на жени, които по друг начин нямат шанс да износят бебето си.

Организацията вече е получила стотици кандидатури за трансплантация на матка. От тях ще бъдат подбрани само десет жени, които отговарят на строги критерии – възраст между 25 и 38 години, добро здравословно състояние, стабилна семейна връзка.

Преди началото на клиничните тестове ембриони ще бъдат създадени ин витро и след това замразени. Жените ще се подложат на 6-часова хирургична интервенция.

След това ще минат едногодишно лечение, за да се избегне рискът от отхвърлянето й, преди да забременеят. Ражданията ще бъдат извършени с цезарево сечение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *