post

Как да инвестираме парите си за да постигнем добра доходност? Това е въпрос, който вълнува почти всеки специалист, работещ в ИТ сектора. Не особено стабилната икономическа ситуация в световен мащаб и сътресенията, на които е подложен бизнеса, заедно с вълните уволнения на ИТ кадри правят въпроса още по-интересен и актуален. В добавка се очаква и смяната на българският лев с еврото от началото на 2025 г.

Според анкета на DevStyleR, отлично заплатените български ИТ специалисти освен за личен компютър харчат доходите си за автомобили, велосипеди, мотоциклети, последни модели телефони и други джаджи. Инвестират като правят влогове в банки или купуват имоти – предимно жилища. Все още сравнително малък процент от тех кадрите инвестират чрез фондове или директно в акции, борсово търгувани фондове и др.

На този фон търсим отговори на въпросите:

  • Как да предпазим спестяванията си от инфлацията и дори да постигнем доходност?
  • Как да контролираме риска?
  • Дали да заложим а дългосрочни инвестиции или на бързи такива?
  • Инвестицията в акции, борсово търгувани фондове, ценни метали или да купим имот/и?
  • Как да направим правилната комбинация между различни позиции за да разпределим риска?
  • Как да тълкуваме колебанията на пазара?
  • Кои са обученията за финансова грамотност, които трябва да задължително да преминем?
  • Към кого и кога да се обърнем за инвестиционна консултация?

На тези и още много въпроси ще намерим отговор на 22-ри февруари от 17.00ч., когато ще се проведе уебинарът Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешни Стратегии.

В отворената дискусия ще коментираме и своят опит ще споделят водещи професионалисти:

Мадлена Димитрова, ръководител отдел „Подкрепа на продажбите“ към пазар „Спестовни и инвестиционни продукти“ в Банка ДСК

Зад кариерата на Мадлена стоят вдъхновяващи години на труд и професионализъм. Тя е лицензиран инвестиционен консултант към Комисията за финансов надзор и има повече от 10 години опит в сферата на инвестиционните продукти. Към момента е отговорна за развитието и продажбата на портфейла от инвестиционни и пенсионни продукти, предлагани от Банка ДСК. Завършила е престижна магистърска програма по управление на риска в London School of Business and Finance.

Панайот Пощов, Ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционен посредник „Карол“

Панайот е анализирал акции в потребителския сектор в $6-милиарден хедж фонд в Лондон. Работил е в Citigroup, Goldman Sachs и $2-милиарден университетски фонд, на чийто инвестиционен съвет е бил Warren Buffett, в САЩ, Англия и Хонг Конг, Китай. Завършил е Финанси в Cambridge University със стипендия, състезавайки се в отбор по гребане, и Икономика в Америка с почести, където преподава висша математика на състуденти.

Награден от борсата за най-висок резултат на изпит за инвестиционен консултант за 2021. Част от Forbes „Мъже на върха 2023“. Има над 10 години опит с акции, деривати и арбитраж. Панайот инвестира над 90% от собствените си пари във финансови активи.

Йордан Йорданов, основател на агенцията за недвижими имоти “Нов Дом 1” и директор на “BNI” Варна

Йордан е директор на “BNI” Варна – най-голямата световна бизнес организация за развиване на бизнеса чрез препоръки, основател на агенция за недвижими имоти “Нов Дом 1”, строителен предприемач и дългогодишен инвеститор в недвижими имоти с рекордни резултати.

Ивайло Пенев, CFA, MBA – изпълнителен директор и ръководител отдел “Управление на активи”, ELANA Fund Management

Ивайло има зад гърба си над 20 години опит във финансовия сектор и управлението на инвестиции. Професионалната му кариера започва още през 2001 г. в Първа Източна Международна Банка АД (сега Интернешънъл Асет Банк АД). След кратък стаж като счетоводител е назначен в управление „Ликвидност, пазари и инвестиции“, където отговаря за търговията с дългови инструменти и валута.

През 2004 г. се присъединява към екипа на групата ЕЛАНА, първоначално в отдел „Международни финансови пазари“ на инвестиционния посредник ЕЛАНА Трейдинг, а от средата на 2007 г. става част от отдел „Управление на активи“ на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Той успешно завършва магистърска степен по Финанси с профил „Банково дело“ в УНСС. Притежава и MBA степен от Vienna University Executive Academy. Той е и сертифициран финансов анализатор (CFA).

Изнасял е тематични лекции в Американския университет в Благоевград, лятното училище на Фондация „Атанас Буров“ и е бил хоноруван преподавател в магистърската програма по Финанси на Нов български университет – София.

Даниел Трифонов, ръководител на отдел „Ликвидност и финансови пазари“ в tbi bank

Даниел ръководи отдел „Ликвидност и финансови пазари“ в tbi bank вече над 7 години. Той има ключова роля в надзора на портфейла за търгуване със собствен капитал на банката, управлението на ликвидността и международните отношения с финансови институции и регулатори.

Зад гърба си има натрупан над 20-годишен професионален опит във финансовия сектор, като е заемал ръководни роли в големи банкови институции в България.

С магистърска степен по „Счетоводство и контролинг“ от УНСС, както и умения в шаха, той съчетава своята експертиза на финансовите пазари и уменията си за стратегическо решаване на проблеми, за да стимулира ефективното вземане на решения в tbi bank.

Присъединете се и се чувствайте свободни да задавате въпросите, които ви вълнуват.

Участието в уебинара е безплатно, но е необходимо да се регистрирате предварително тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *