post

Най-чаканият от НАСА космически телескоп, “Джеймс Уеб”, най-накрая може да получи своето място в нощното небе. Американската космическа агенция съобщи, че вече е приключила с всички тестове и изстрелването може да се случи веднага след 2021 година.

“Това е най-големият и технически сложен космически научен телескоп, който НАСА някога е изграждала“, се казва в съобщение. Той е проект на международно сътрудничество с Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

Телескопът с ширина 21 фута ще наблюдава далечното пространство, орбитирайки около Слънцето вместо Земята, но на разстояние. Специална слънцезащита ще поддържа устройството охладено.

Телескопът ще събира безценни данни с помощта на четири научни инструмента, включително камери и спектрометри, за да разбере повече за най-ранните галактики, които са се образували малко след Големия взрив. Той също така ще наблюдава ранните жизнени цикли на звездите, докато те се формират и развиват.

Друга цел ще бъде да се измерва температурата и да се изследват химичните свойства на други планетарни системи, за да се проучи дали животът може да оцелее в тези системи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *