post

След многократни отлагания и завишаване на цялостната цена на проекта, космическият телескоп Джеймс Уеб най-после полетя в орбита. Това стана на 25 декември късно следобед (българско време) с ракета Ариана 5, от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Сочен за наследник на Хъбъл, новият телескоп ще е сто пъти по-мощен от него и ще може да види топлинната следа от една пчела на Луната. Учените очакват той да доведе до интригуващи нови открития, обогатявайки знанията ни за Вселената.

За разлика от Хъбъл, който е в орбита около Земята, Джеймс Уеб ще обикаля около Слънцето, на разстояние от 1,5 млн. километра от планетата ни – в близост до точката на Лагранж L2. Очаква се той да достигне дестинацията си в рамките на един месец.

Джеймс Уеб ще “погледне” буквално в миналото на Вселената – близо до момента на нейното създаване, преди около 14 милиарда години.

За незапознатите, телескопите винаги гледат в миналото, защото те приемат светлината, на която са необходими години и векове, за да измине гигантските космически разстояние. Една от най-популярните мерни единици за разстояние в космоса например е светлинната година и означава разстоянието, което светлината изминава за една година. Най-близката до нашето Слънце друга звезда например е на разстояние малко над 4 светлинни години, а най-близката галактика до нашата е на около 2,5 млн. светлинни години.

James Webb launch

Според мнозина, Джеймс Уеб ще промени изцяло познанията ни за Вселената. Той ще наблюдава някои от най-старите галактики в космоса и процеса на сформиране на първите звезди в тях. Сред целите му ще бъде също откриване на екзопланети (планети извън Слънчевата система), особено такива, подобни на Земята.

Проектът е на стойност 10 млрд. щ. долара и включва 6.5 метрово огледало (три пъти по-голямо от това на Хъбъл), което е създадено от 18 елемента.

Всички желаещи могат да следят къде се намира телескопът тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *