post

BMW е готова да разкрие пред света поредните си футуристични технологии, разработени като част от програмата за концептуални автомобили i Vision. След iVision Dynamics от 2017 година, iNext SAV от 2018 и миналогодишния iVisiaon Circular, немският автомобилен производител разкри на CES 2023 iVision Dee, концептуално превозно средство с HUD, работещ по цялата ширина на предното стъкло.

Подобно на предишните iVision, много от функциите на Dee се очаква да си проправят път в производствените модели и по-специално новата платформа NEUE KLASSE EV на BMW, започваща от 2025 година. Според компанията, Dee ще включва BMW Mixed Reality Slider, който използва “shy tech” сензори, за да контролирате колко цифрово съдържание се показва на HUD. Той ще се плъзга от напълно аналогов до четири допълнителни стъпки – информация, свъзана с шофирането, информация за инфотеънтмънта, AR и евентуално пълна VR.

„С BMW i Vision Dee ние показваме как колата може да бъде безпроблемно интегрирана във вашия дигитален живот и да се превърне в надежден спътник. Самото превозно средство се превръща във вашия портал към дигиталния свят – като водачът винаги контролира“, каза в прессъобщение Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design. „Приложена по правилния начин, технологията ще създаде ценни преживявания, ще ви направи по-добър шофьор и просто ще сближи хората и машините.“

Освен това превозното средство ще поздравява шофьора си, когато се приближи с персонализиран сценарий, който комбинира графични елементи, светлинни и звукови ефекти. Дори ще можете да комуникирате директно с превозното средство чрез вербални команди, като то ще реагира, използвайки свойте фарове и бъбрековидна решетка, за да формира обща физическа и дигитална икона върху еднаква повърхност, под формата на различни изражения на лицето. Dee ще може да предава визуални радост, учудване и одобрение, но няма информация какво ще се случи, ако го ядосате например.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *