post

Според различни изчисления, хакерите зад атаката с вируса WannaCry са спечелили между 26 000 и 50 000 долара от откупи. Компаниите за киберсигурност обаче са увеличили своите акции и пазарна капитализация с почти 6 млрд. долара, съобщава Fortune.

Само Symantec например е увеличила капитализацията си с нови 750 млн. долара от петък до понеделник. Според анализаторите на Fortune Причината е, че инвеститорите очакват все повече хакерски атаки, което ще създаде доста работа на компаниите за киберсигурност и съответно техният бизнес ще расте.

Анализаторите на Morgan Stanley също промениха оценката си за някои от компаниите. Сред тях е и Cisco, Която беше повишена до препоръка за купуване на акциите ѝ. Morgan Stanely допълва, че все повече компании ще поставят фокус над киберсигурността и очакват това да бъде дългосрочна тенденция.

Междувременно компанията за киберсигурност Check Point обяви, че WannaCry продължава да се разпространява. Те са открили нов вариант на вируса, който е използвал друг домейн за проверка дали се следи. След като специалистите го регистрирали, вирусът е спрял да се активира, но за известно време са засичали по нова заявка всяка секунда. Те очакват, че разпространението на WannaCry ще продължи още дълго време и препоръчват на всички потребители на Windows да инсталират пуснатите от Microsoft обновления, които защитават системата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *