post

Персоналните мини компютри NUC, разработени и произвеждани от Intel, се радват на голям интерес по целия свят и вече сформират собствена пазарна ниша. Българският пазар не прави изключение – и у нас има немалък брой крайни клиенти и фирми, които се възползват от множеството предимства на този формат. Това е равносметката на дистрибутора АСБИС България, който обяви нова ценова промоция за две от сериите Intel NUC до края на месец март 2023 г.
По-малкото е повече

Use case image of the Intel® NUC 11 Essential being used for video conferencing. Hi-res file with embedded renditions.


Очевидното предимство на мини компютрите Intel NUC по отношение на размерите веднага се обръща в тяхна полза, когато мястото е ограничено, PC-то трябва да се разположи на видимо място или да се вгради в специализирана система като киоск или мрежа за разпространение на съдържание.
Очакването на потребителите за компромис, свързан с малките размери, са напълно неоправдани, защото серията NUC 12 Pro предлага всички актуални характеристики на модерен компютър. Това включва: многоядрен процесор Intel от 12-то поколение, поддръжка на голямо количество оперативна памет (до 64 GB) и най-бързите NVMe SSD, както и наличие на най-актуалните високоскоростни мрежови интерфейси – 2.5 GbE, Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.2.
NUC 12 Pro предлага и голям брой бързи USB портове, както и възможност за свързване на до четири външни дисплея с ултра висока резолюция, благодарение на HDMI 2.1 и Thunderbolt 4 интерфейсите.

Версиите с поддръжка на Intel vPro технология предлагат допълнителен слой на удобство за системните администратори, които лесно и сигурно могат да управляват отдалечено клиентските компютри.
Когато цената е от значение
Другата серия, която се радва на значителен пазарен интерес заради отличното съотношение цена/възможности, е Intel NUC 11 Essential. Макар и с по-скромни спецификации, тези компютри могат да покрият широк кръг задачи – от екипна работа и обработка на документи до киоски и стрийминг на съдържание.
Intel NUC 11 Essential използват процесори Intel Pentium Silver или Celeron, могат да поемат до 32 GB DDR4 памет и да се свържат с 4K дисплей с честота на опресняване 60 Hz посредством наличните HDMI 2.0b и DisplayPort 1.4 портове. Мрежовите връзки под формата на 1000 Mbps Ethernet и Wi-Fi 5 предлагат висока скорост на трансфер.
Независимо от малкия формат, Intel NUC 11 Essential разполагат с цели шест USB порта – 2xUSB 3.2 Gen. 1 отпред, 2xUSB 3.2 Gen. 2 и още 2хUSB 2.0 отзад.
Мини компютрите Intel NUC се предлагат като полуготови системи, към които трябва да се добави само оперативна памет и SSD носител. Те спокойно могат да се справят с непрекъсната работа 24х7 и се предлагат с 3-годишна гаранция от всички партньори на АСБИС България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *