post

В последните години системите за охлаждане и отопление стават толкова разнообразни, че можем да изпитаме известни затруднения, преди да изберем подходящия за нас модел. Ето защо предлагаме малко повече информация за това какво означава икономичност, как се определя и кои климатици са с висока енергийна ефективност и най-вече при какви условия. Според директивата на Европейския съюз за енергийно качество на климатичните инсталации, се въвеждат класове за енергийна ефективност, като клас А са с най-висока ефективност, а на другия край на скалата стои клас G – съответно с най-ниска енергоефективност. Вслушвайки се в експертното мнение, което гласи, че дори и само 5% увеличаване на ефективността, дава видими разлики или значително скъсява времето за оправдаване на първоначалната инвестиция, можем да откиерм една по-ясна картина за разликите между отделните класове, като става дума за в пъти по-бърза възвращаемост. При избор на климатик, е добре да се предвиди различния вид мощност, необходима за работа на машината при включване, по време на работа или при много ниски температури.

Когато започва да работи, климатикът е с максималната си мощност, за да може бързо да достигне посочените температури, след което в нормален режим на работа, мощността намалява с до 40%, когато климатикът е безшумен и максимално икономичен. Повече в енергийна ефективност в klimashop.bg. Важно е, когато се избира климатик, да се съобразяват нуждите на помещението или да се отчетат правилно неговите характеристики, за да се изберат оптималните параметри. От особено значение е стриктното спазване на технологичните операции, свързани с инсталирането и тестването на самия климатик, гарантиращи дълготрайна експлоатация на уреда. Преди да се направи избор на модел, е добре да се определи дали климатикът ще се използва основно за отопление или и за охлаждане, както и каква е площта, за която ще работи и разбира се, каква е изолацията на жилището. При не добра изолация, не можем да разчитаме на твърде ниски сметки за тока, имайки предвид трудоемката задача за машината и съответните ресурси, които са и нужни, за да се справи.

Най-добрите условия са максимално добре направена изолация, не особено влажен район и добро изложение, но тъй като не винаги това може да е налице, за препоръчване е по-мощен климатик или възможност за постепенно подобряване на средата. Според новите характеристики за определяне на енергийната ефективност на климатиците, се изчисляват сезонните коефициенти SCOP и SEER, съответно в режим на отопление и в режим охлаждане. SCOP изразява ефективността на климатика по време на целия отоплителен сезон, като се получава след като изчисления годишен отоплителен товар се раздели на годишната консумация на електроенергия, която е необходима за отопление. По сходен начин се получава и коефициентът SEER, спрямо ефективността по време на охладителния сезон. Колкото по-високи са коефициентите, толкова по-голяма е икономичността на климатика. Към всеки уред, има етикет с дадените коефициенти, с които всеки може да се запознае. Към новите класове А+++ хиперинверторни климатици, които се считат за най-икономичните модели, могат да се изберат и толкова подобрения и екстри, че сравнението може да се окаже излишно. Разликата в цената между климатиците с висока енергийна ефективност и тези от по-ниските класове, е само първоначална. Имайки предвид скоростното възвръщане на средствата, в надпреварата за минимизиране на сметката за тока, на предните редици с бързи скокове излизат високите класове, оправдаващи първоначалните усилия. Заслужава си да се помисли по въпроса, нали?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *