post

Китайска организация, наречена Tian Fu New Area Science Society, разкри плановете си да замени уличните лампи в град Чънду със сателит, проектиран да отразява слънчевата светлина към повърхността на Земята през нощта.

Ву Чънфен, представител на Tian Fu New Area Science Society, заяви пред местните медии, че изкуствената луна ще обикаля на около 310 мили над Земята и ще осигури очаквана яркост.

Има план строежът на първата изкуствена луна да се започне през 2020 г., а след това и на още три – през 2022 г., ако първата работи според очакванията. Заедно, тези сателити биха могли да осветят площ до 4000 квадратни мили, твърдят ентусиастите от организацията.

Но идеята вече се сдоби с противници и хора, които не вярват, че това е възможно. Според доцента по аерокосмическо инженерство от Тексаския университет Райън Ръсел, този план няма как да се осъществи.

“Техните претенции за 1 спътник с ниска земна орбита на 300 мили трябва да са печатна грешка”, каза той в интервю. “Статията, която прочетох, предполага, че можете да задържите сателит над определен град, което, разбира се, не е възможно.”

За да се запази спътника на място над Чънду, той трябва да е на около 22 000 мили над повърхността на Земята, твърди Ръсел, а отразяващата й повърхност ще трябва да бъде доста масивна, за да отрази слънчевата светлина от това разстояние. Според специалиста, дори идеята на китайските учени да е осъществима, тя повдига много научни въпроси и евентуални проблеми, които биха последвали

Може би град Чънду не бива да се отказва от уличните си лампи.

One thought on “Китай иска да прави… изкуствена луна

  1. Такава отражателна луна на ниска орбита имаха още в СССР. Тогава не планираха да осветяват конкретен град, а цялата си полярна област, т. е. явно ставало е дума за употребата на множество спътници. Пуснаха тестов модел, който за демонстрация бяха го насочили към Прага (и вероятно се е виждал в продължение на 10-на минути) и дотам с проекта. Може би им е излязъл твърде по-скъпо от цената, която са планирали да спестят от улични лампи.

    При Китай и дума не може да става за подобен проект в който спътниците да са използваеми за толкова дълга орбитална отсечка. Ще има поне 3 пъти по-малко ефективност от тази на Руснаците, което е неприемливо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *