post

Китайските регулатори глобиха платформата за електронна търговия Alibaba с рекордните 2.8 млрд. щ. долара. След антимонополно разследване те са установили, че групата е злоупотребявала с господстващото си положение на пазара.

Според становище на китайския антимонополен регулатор технологичният гигант си е осигурявал неправомерно конкуретно предимство като е принуждавал потребителите да използват нейните услуги „без право на избор“.

Според регулатора действията на Alibaba се отразяват негативно на конкурентната среда на китайския пазар за електронна търговия, а решението за глобата „е взето въз основа на реални факти и налични доказателства“ и „ще защити законните права на потребителите“.

Наказанието е 4% от приходите на основаната от Джак Ма компания за 2019 година. Това е тройно по-висока глоба, в сравнение с предходния максимум от почти 1 млрд. щ. долара, който производителят на чипове Qualcomm трябваше да изплати през 2015 година.

Alibaba е най-голямата платформа за интернет търговия в света с годишен оборот над 75 млрд. щ. долара и чиста печалба близо 20 млрд. щ. долара. Компанията е подложена на нарастващ натиск от страна на властите, откакто Ma започна да се противопоставя срещу регулаторния подход на Китай към финансовия сектор през октомври.

От своя страна базираната в Ханджоу компания заяви, че приема решението на Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) и ще работи за прилагане на изискравите от регулатора промени. Междувременно след след новината за наложената глоба, акциите на Alibaba поскъпват с близо 8% на Хонконгската борса, тъй като с това решение „се разсеяха черните облаци“, надвиснали през последните месеци над компанията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *