post

Киберизмамници атакуват с обещания за печалби от стотици хиляди долари, сигнализират зрители на NOVA, станали жертва на поредния капан в мрежата.

Потребителите са атакувани през известно приложение за чат, където получават съобщение от непознат номер за баснословна печалба от международна лотария. За да получат наградата, щастливците трябва да изпратят редица такси и информация, с които сумата да достигне до тях. При измамата киберпрестъпниците злоупотребяват с лични данни, банкови сметки и имената на различни институции от целия свят. Мъж, пожелал да остане анонимен, получава изненадващо съобщение във Viber от непознат номер.

Казваше се, че аз съм спечелил годишната награда на Viber, която е в размер на 700 хил. щатски долара, че аз съм избран измежду всички номера на случаен принцип. Като прочетох, не можах да повярвам, разказва потърпевш.

Съобщението съдържа и сертификат, който още по-категорично показва, че именно неговият номер е късметлийският. А за да получи парите от печалбата, е оставен имейл, по който трябва да се свърже с централата на компанията в САЩ. Искат се и лични данни, за да се оформят документите около получаването на наградата. За да е всичко сигурно, получава и указания.

Не трябва да съобщавам тази новина на никой друг, т.е. да не разгласявам никаква информация, за да не би заради съображения за сигурност да ме ограбят и така нататък, разказва потърпевшият.

Следва ново съобщение. В него е посочен друг имейл – този път на Търговската банка на Тайланд. Тя трябва да издаде дебитна карта, в която да се преведат всички пари от наградата. За да получи специалната пратка до адреса си, печелившият трябва да плати спедиторска такса от 280 долара. В нея са включени разходите за транспорта и застраховка при загуба, кражба или повреда на картата. Човекът няма тези парите, но взима заем.

В същото време ми изпратиха в прикачен файл документи, че митниците в Тайланд ми стопират пратката за това, че тези пари могат да се използват за трафик на хора, за изпиране на пари, за всякакви цели, които са извън рамките на закона, обяснява мъжът.

За да освободи пратката и да докаже, че парите са законни, трябва да се плати още две такси – едната към митницата, а другата към министерството на финансите на Тайланд. Общо 1480 долара. Едва тогава нашият герой започва и да се съмнява – дали зад привидния късмет не се крие измама. Проверява кодът на номера, от който идват съобщенията и се оказва руски. Разравя се из форумите в интернет.

Попаднах на много информация, дори в чужди сайтове – имаше много измамени, разказва мъжът.

Сега „късметлията” се чувства объркан и се страхува. Затова и предпочита да остане анонимен. Схемите, в които потребители попадат и се заблуждават, че печелят огромни суми от лотарии, са познати на киберекспертите. Но измамниците стават все по-изобретателни.

One thought on “Киберизмамници атакуват с обещания за печалби от стотици хиляди долари

  1. Един стендъп хуморист беше си направил цял скеч с помощта на подобни измамници. Просто беше им се “вързал” яко ДО момента в който му искат да изпраща първата сума пари. И разказваше какво се е случило.

    Така че тези измамници не са само вредни. Те понякога и помагат на хората в работата им…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *