post

Канадската Комисия по радиотелевизия и телекомуникация забрани на мобилните оператори в страната да продават заключени смартфони. Освен това телекомите вече нямат право да искат такса от потребителя, ако той поиска устройството му да бъде отключено, съобщава FinancialPost.

Решението е приветствано както от федералното правителство на Канада, така и от потребителските организации. То влиза в сила от 1-ви декември т.г. Очаква се новата мярка да коства милиони от годишните приходи на мобилните оператори. Според правителството обаче промяната ще доведе до по-ниски цени, защото ще увеличи конкуренцията и голямата полза от това ще е за потребителите.

“Канадците се притесняват от покачващите се сметки за интернет и мобилен телефон. Затова заключените устройства и таксите за отключването им са сериозна пречка”, коментира Навдийп Бейнс, министър на Иновациите, науката и икономическото развитие. Според министъра това решение ще защити средната класа.

Телекомите не са коментирали дали ще обжалват решението, тъй като все още анализират какъв ще е потенциалният ефект от него. Трите най-големи оператора искат по 50 долара такса за отключването на всеки смартфон. Общо миналата година телекомите са изкарали 37.7 млн. долара само от тези такси. Според регулатора обаче загубата на тези пари няма да е проблем, защото общият оборот на телекомите през 2015 г. е бил 22.5 млрд. долара.

Освен това комисията направи и други промени в полза на потребителите. Те ще имат 15-дневен срок, в който могат безплатно да се откажат от новите си договорите, стига да върнат получените по тях устройства в отлично състояние и са използвали по-малко от половината от плана си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *