post

Когато става въпрос за най-бързо развиващите се български софтуерни фирми, едва ли сред първите, за които ще се сетите, е DevriX. А би трябвало – българската агенция за уеб разработка, специализирана в проекти с онлайн платформата WordPress, е една от малкото родни компании от този сегмент, толкова добре разпознаваеми в чужбина.

Всъщност това е единствената българска фирма, намерила място

сред Топ 20 на най-добрите WordPress агенции

в световен мащаб. Признание, с което малко компании от България могат да се похвалят в който и да е бранш на икономиката. Сред отличията, които екипът на DevriX е заслужил през годините, са също – участие в Топ 5 на българските уеб разработчици и в Топ 13 в класацията на всички доставчици на ИТ услуги в страната.

Една от причините компанията да не е толкова популярна у нас, въпреки впечатляващите си успехи, е това, че работи само за чуждестранния пазар. И най-вече – за клиенти от САЩ, Западна Европа, Австралия и други водещи икономики. Пазари, в които името DevriX вече е много добре разпознаваемо, а компанията е търсена като надежден изпълнител на различни по мащаб и сложност проекти.

На какво се дължи този международен успех?

Още от създаването си DevriX залага на бързо развиващата се отворена CMS платформа WordPress.

“Комбинацията от предимствата на отворения код с изключително лесния и достъпен интерфейс, и не на последно място – огромната екосистема от външни приложения гарантира постоянното нарастване популярността на WordPress, на която днес работят над 40% от всички сайтове по света. Ние установихме, че тази нарастваща популярност води със себе си и нуждата от надеждни партньори, които могат не само да създадат един базов сайт на тази платформа с няколко страници и плъгини, а и да разработят на нея комплексни и надеждни бизнес решения“ – споделя Марио Пешев, дългогодишен експерт в сферата на уеб разработката и в частност на WordPress.

Той създава DevriX през далечната 2010 г., като следващата стъпка от своята фриленс кариера, без да очаква огромния мащаб, който този бизнес ще придобие с времето. Днес за компанията работят десетки ИТ специалисти от множество различни страни по света, а броят на клиентите е трицифрен и включва сайтове със стотици милиони посещения месечно.

Сред успехите на българското дружество са също 500 разработени от него къстъм плъгина за клиенти, както и 50 плъгина с отворен код, достъпни за използване от всеки желаещ. Екипът на DevriX е интегрирал също 86 API-та на трети страни в свои проекти и е разработил девет SaaS (Software as a Service) платформи.

Съвсем наскоро фирмата получи поредното си международно признание – 12 място сред българските B2B доставчици в доклад на Clutch, базиран на ревюта от реални клиенти. През годините същата организация включва DevriX и в проучването „Топ 150 доставчици на бизнес услуги в Сърбия, Хърватска, България и Румъния”, “Ексклузивния доклад 2018 Clutch 1000”, “B2B лидери в България, Хърватска, Чехия, Унгария, Румъния, Сърбия и Турция”, както и в глобалната класация на WordPress разработчиците за 2019 г., в която българският екип заема 23 място.

Тайната на успеха,

според Марио Пешев, е в откриването на правилния пазарен сегмент и привличането на наистина силен екип, чиито членове да работят добре не само поединично като специалисти, а и заедно. И още нещо – силен акцент върху ценностите на отворения код и подкрепата на WordPress общността и средата. Именно тази общност, която е направила възможен глобалния успех на една безплатна отворена платформа, а от там – и на бизнес екосистемата около нея. И на която мнозина представители на тази екосистема връщат част от това, което са получили, споделяйки своя успех и доразвивайки средата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *