post

През последните години WordPress се наложи като най-популярната платформа за лесна и бърза изработка на уебсайтове. Първоначално създадена като безплатна блог система, постепенно тя печели популярност сред малките фирми като лесен инструмент за създаване на хубави и функционални уебсайтове. Днес все повече малки, средни и големи компании използват WordPress за своите уеб проекти, а сред тях са дори водещи медии като TechCrunch, The New Yorker, MTV News, Fortune, Time и много други. (И дори Pixelmedia.bg 😉

Ето и най-важното, което трябва да знаете, ако решите да създавате WordPress сайт, както и малко въвеждаща информация в сферата на уеб разработката изожщо.

1. Основни положения в уeб разработката:

Най-общо за да съществува един уебсайт в интернет трябва да са изпълнение следните условия:
– да има домейн (име) – например hds-group.com, abv.bg, facebook.com и т.н.
– да има хостинг (това е мястото, където уебсайтът се качва, за да е видим в интернет)
– да бъде изпрограмиран самият сайт
– да има някакъв дизайн

Програмирането на уебсайтове се случва на уеб езици като HTML, PHP, Java Script, а дизайнът обикновено се прави със CSS.

2. CMS платформи:

За да позволят на повече хора да правят уебсайтове без да са програмисти и да разбират от горните езици, през последните години навлязоха редица платформи за изработка на уебсайтове (т.нар. CSM системи):

– WordPress – най-популярната и най-лесна платформа с над 70 милиона уебсайта
– Joomla – малко по-стара е. Също е лесна, но губи популярност.
– Drupal – по-трудна е от горните две
– OpenCart, Magento, PrestShop – тези са само за създаване на онлайн магазини (нещо, което може да се направи и на WordPress)

3. Основи на WordPress:

WordPress е доста лесна и широко използвана за всякакъв тип сайтове – уеб медии, корпоративни сайтове, лични блогове, портали, електронни магазини, сайтове за имоти, за събития и др. Огромен брой хора могат да работят с нея, да правят доработки и т.н.

Основно предимство на WordPress e, че е с отворен код (open source). За незапознатите – това е популярна философия за създаване на софтуер. При нея програмите са достъпни както за използване, така и под формата на изходен код. Всеки може да види програмния код на даден софтуер, а при някои условия – да го променя и да прави собствени версии. Популярни програми с отворен код са ядрото на операционната система Linux, браузърът Firefox, офис пакетът OpenOffice и др.

4. Плъгини и теми

Друго важно предимство на WordPress е възможността всеки независим програмист или екип да създава плъгини (разширения, функционалности) и теми (шаблони, темплейти) за WordPress.

Плъгините или разширения са допълнителни софтуерни функционалности, които могат да бъдат добавени към един WordPress сайт, увеличавайки значително неговите възможности – за онлайн продажби, за вградени разплащания, видеоклипове, галерии със снимки, многоезичност, слайдери, контактни форми, имейл нюзлетъри и всевъзможни други неща. Към момента съществуват близо 30 000 WordPress плъгина, създадени от независими екипи от разработчици или софтуерни фирми. Много от тях са безплатни, а други могат да бъдат закупени срещу относително малки суми – между 10 щ. долара и 100 щ. долара.

Подобен е и моделът с шаблоните (темите) за WordPress, които също могат да бъдат добавяни към сайта, променяйки неговия външен вид и функционалност. Те отново се разработват от хиляди независими екипи по света и също се разпространяват безплатно или срещу малки суми. Разширенията и шаблоните са изключително успешен модел, който превръща WordPress в отворена платформа за иновации, около която вече е създадена цяла екосистема от разработчици, създаващи и поддържащи допълнителни функционалности.

5. Плъгин за онлайн магазини

Днес WordPress е на път да заеме ключово място и в бързо развиващият се сегмент на онлайн търговията. Най-популярният WordPress плъгин за онлайн магазини – Woo Commerce вече има над 2.2 милиона инсталации като само за година техният брой се е утроил.

6. Инсталиране

WordPress може да се инсталира както локално на компютъра (посредством програма, наречена XAMPP), така и направо в хостинга, което е изключително лесно и става с няколко клика.

Основните инструменти, чрез които изграждаме един нов WordPress сайт, за да придобие желания от нас вид са:

– теми (изборът на качествена тема е много важен)
– джаджи (Widgets)
– плъгини

7. Съдържание

Можете да менажирате цялото съдържание на WordPress сайта от следните основни части в дясното меню:

– Публикации / Posts (от тук се пускат новини, постинги, динамично съдържание)
– Категории / Categories (от тук могат да се правят нови категории и рубрики за новините – при желание)
– Файлове / Media (от тук се качват изображения; те могат да се качват и направо в страниците или в новините)
– Страници / Pages (страниците са статичното съдържание на сайта)

Страниците включват повечето статично съдържание в сайта. Те се редактират изключително лесно. Най-горе е заглавието на страницата (което не се вижда на сайта). В ляво на всяка страница е основното поле за съдържанието, над което има опции за редактиране. В дясно от него има опции за смяна на директорията – майка, както и за добавяне на изображение. Такова може да се добави и от бутона Добавяне на файл / Add Media button под заглавието на страницата.

Ако се добави нова страница в сайта, тя трябва да се добави и в зоната Меню / Menu (намира се във Външен вид / Appearance). Едва тогава ще се вижда в менюто на сайта. В менюто могат лесно (с drag & drop) да се прехвърлят страници, категории или да се вкарват просто линкове. Също с drag & drop може да се сменя местоположението им. Все пак не препоръчвам да променяте менюто, ако не сте сигурни, какво искате да правите.

Файлове / Media

Тук можете да качвате картинки, които няма да са директно в страницата – примерно лого, банер или нещо друго. Качването става през Добавяне / Add New Media. Когато е качено дадено изображение може да се отвори и да се редактира. Когато е отворено може да се види и линкът му – в дясната страна на екрана. Този линк може да се качва на различни места в сайта или в други сайтове.

Постинги

Създаването на постинги и публикуването на съдържание в тях става абсолютно идентично със страниците. Оптимизацията за търсачки също е важен фактор при създаването на съдържание в уеб. “WordPress е достатъчно добре оптимизиран за търсещи машини, но все пак собствениците на уеб сайтове трябва да вземат предвид някои от основните  SEO правила” – обясняват от Myseo.bg.

8. Потребители

В зоната Потребители / Users се създават, управляват и трият потребителите – т.е. акаунти, които имат достъп до сайта и могат да правят промени в него. WordPress има доста добре подредена система от потребители – от обикновен subscriber, който може само да чете съдържание, до администратор, който може да променя всичко и да затрие сайта.

One thought on “Как да си създадем WordPress уебсайт

  1. Pingback: Как се става глобален лидер в WordPress сектора – уроците на DevriX - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *