post

Покупката на употребяван автомобил е предпочитан от все повече хора. Причините са не само в ценовото отношение, но и в някои задължения, които трябва да изпълнявате, ако си вземете чисто нов – поддръжка на определено място, спецификации при ремонт и сервиз, данъци и такси и т.н. Но старата кола идва и със своите рискове.

Тогава, как да изберете употребявана кола, без да съжалявате за избора си по-късно? И как по-евтиното да е ви излезе по-скъпо?

На първо място най-добре е да се доверите на партньор, който няма да ви излъже. Вече може да разчитате  на услуга наречена “оглед на кола“, като професионалист ще огледа желания от вас автомобил и ще ви консултира за това, какви са предимствата и рисковете.

Но наред с това, ето и няколко други неща, които трябва да имате предвид:

  1. Проучете пазарната стойност

Това трябва да е първата стъпка в процеса на закупуване на употребявани автомобили. Трябва да имате поне идея за стойността на всяка кола, която сериозно обмисляте.

  1. Внимателно огледайте автомобила

Състоянието на автомобила е основен показател за стойност. Уверете се, че колата е удобна. Проверете както предните, така и задните седалки.

Огледайте внимателно интериора, подовете, вратите и тавана. Има ли петна? От външната страна внимателно огледайте боята, облицовката и броните. Има ли драскотини, вдлъбнатини или доказателства за ремонт? Погледнете също светлините на автомобила, гумите и ауспуха. Освен това се опитайте да усетите специфични миризми – на масло, на газ…Това са знаци, че може да има някакъв проблем.

  1. Направете сериозно пробно шофиране

Тук не става въпрос само за шофиране на колата, но и на това, дали колата ви е удобна, дали работят прозорците, уредбата, кормилната уредба, бордовия компютър, климатроника? Проверете внимателно светлините. Тествайте спирачки.

  1. Питайте за историята на автомобила

Добре е колата да има сервизна книжка, в която да са описани всички дейности по нея, дати на смяна на масла, филтри, кога и къде са правени ремонтите.

  1. Бъдете готови на компромиси

Няма как да получите идеалният автомобил ако е втора ръка, затова не тръгвайте с големи очаквания, а бъдете подготвени за компромис- за цвят, години, екстри.

Най-важното е накрая да си тръгнете с усмивка и доволни от покупката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *