post

Ако ви се е случвало да се срещнете със сметката си за ток, която да бъде толкова нереално висока, че чак нелепо изглеждаща, вероятно първата ви мисъл е била, че нещо не е наред. Разбира се, това е едната възможност, но има и друга и тя се крие в студените зими и неподходящи уреди за отопление, които харчат твърде много. Ако този вид изненада не ви се случва рядко, може би е време да помислите за възможностите за енергоспестяващи климатици, каквито не е никак трудно да се намерят. Колкото по-популярни стават климатиците, толкова повече хора можете да намерите, които да потвърдят значителното понижаване на разходите за електричество, след инсталирането на един климатик. С течение на времето този вид уреди започват да стават все по-добри, като параметри и възможности. Все пак как да изберем енергийно ефективен климатик? Вече повечето климатици работят на икономичен режим, като върхови позиции заемат хиперинверторните климатици. Въпреки, че за тях се изискват повече средства, то скоро след монтирането на новата машина ще започнете да виждате поетапно оправдаване на разходите си, което осмисля напълно първоначалните инвестиции.

Колкото по-висок е енергийният клас на климатика, толкова по-ефективен е той и в това няма спор. За най-икономични се считат хиперинверторните модели, които могат и да бъдат снабдени със сензори, отчитащи присъствие, спрямо което ориентират въздушната струя, така че да не причиняват дискомофорт. Съответно, при отсъствие на хора, те автоматично преминават на икономичен режим. Някои видове са снабдени и с клапи, благодарение на които могат да се настройват разнопосочни струи топъл въздух. Към екстрите на новите модели, спадат още и функциите за автоматично почистване, както и автоматично пречистване на въздуха, което се случва, благодарение на специални плазмени филтри. За да бъде икономичността на климатика в добро съчетание с усещането комфорт, е важно да се съобразят условията, при които ще работи. Тоест важно е да се имат предвид не само площта, но и обема на пространството, както и наличните мебели.

Ако пространството е с повече чупки и изолацията не е достатъчно добра, то вариантът с не особено мощен климатик, може да не излезе много икономично. Защо това е така? Всеки климатик има в своите технически характеристики и допустим температурен диапазон, отвъд който работи трудно или преминава в режим на размразяване. Това е предвидена функция с цел превенция от повреда, но за да има полза или за да отоплява достатъчно добре, е важно климатикът да не преминава твърде често в подобен режим. Какво още може да предизвика честото преминаване в режим defrost? Това е по-голямата влажност на въздуха. С други думи, дори и температурите да не са достигнали минимума, посочен в характеристиките на дадения модел, при повишена влажност отново се включва режимът на размразяване. За това, районът, в който се намира жилището, е допълнително определящ фактор за необходимата мощност на климатика. Съобразявайки всички налични условия, човек може да избере оптималния енергийно ефективен климатик, а при липса на опит, може да се консултира със специалист. Повече подробности в енергийно ефективен климатик в http://impas-klima.com. Изборът за максимално икономични климатици в днешно време е достатъчно богат, за да може да покрие разнородни видове пространства и желания за уют, всичко е въпрос на решение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *