post

Световната конференция на разработчиците на Apple започва след броени дни, а слуховете за това, което се очаква да представи гигантът тази година са много – от iOS 17, до нови MacBook и началото на изцяло нова категория продукти, което ще бъде поставено с очилата за смесена реалност Reality Pro.

Започвайки с Reality Pro, първият опит на Apple да навлезе на пазара на устройства за смесена реалност, трябва да отбележим, че устройството е може би най-зле пазената от компанията тайна в цялата й история. Технологичният гигант от години придобива стартъпи, подходящи за плановете за бъдещите очила, а Тим Кук не крие интереса си към разширената и виртуална реалност. Сега обаче изглежда, че компанията вече е готова да представи първия си продукт в тази категория пред свойте разработчици и фенове, а логото на WWDC 2023 дори загатва за това.

Ако слуховете до момента се окажат верни, устройството с предполагаемо име Reality Pro, може да е по-мощно от Meta Quest Pro и много други очила от висок клас. То ще предложи 4К резолюция, поне 6 камери, осигуряващи изглед към външния свят и проследяване на движението на цялото тяло. Може би ще използва собствения чип на компанията М2, който превъзхожда мобилните процесори, ще има външна батерия, която ще издържа около 2 часа с едно зареждане, но ще направи устройството по-тънко и леко.

Разбира се всичко се свежда до софтуера, а слуховете твърдят, че Apple ще представи нова платформа, вероятно наречена xrOS и проектирана специално с фокус върху смесената реалност. Вместо да разчитат на контролери, потребителите ще могат да използват жестове с ръце, погледи и гласови команди към Siri за навигация в интерфейса. Коронка в стил Apple Watch пък ще превключва между AR и VR, а писането на съобщения ще става във въздуха.

Смята се, че първоначално Reality Pro ще е фокусирано върху производителността и се разработват персонализирани за VR версии на повечето приложения на Apple. Потребителите ще могат да провеждат индивидуални видео разговори във FaceTime с аватари на цялото тяло или да създават прости приложения, използвайки помощта на Siri. Други забавни опции включват медитация, тренировки, завладяващи игри и видео. Много от вече съществуващите приложения за iPad и iPhone ще могат да работят с очилата, само с леки корекции.

Очаква се Reality Pro до струват около 3000 долара, да са насочени предимно към разработчиците и да не се появят на пазара до края на годината, но компанията вече работи върху бюджетен модел, който ще е по-достъпен за потребителите.

Що се отнася до MacBook, слуховете до момента предполагат, че Apple може да представи 15” MacBook Air, който ще осигури използването на голям екран от повече потребители. Устройството ще продължи да използва чипсет М2 и може да се доставя в базова конфигурация с 8 GB RAM, а дисплеят му ще има по-висока разделителна способност от този на 14” MacBook Pro, макар и без честота на опресняване от 120 Hz. Няма да е изненада, ако компанията се спре на по-мощна батерия, чието наличие може да се подсигури от по-голямото шаси на машината.

По отношение на софтуера, слуховете за новите версии на платформите на Apple текат от месеци. Говори се, че iPad OS 17 и iOS 17 най-сетне ще позволят външно инсталиране на приложения, които не са публикувани в App Store, за да бъдат изпълнени правилата за спазване на конкуренцията на ЕС. Това може и да не е единствената интересна функция на iOS 17, тъй като се твърди, че компанията ще преработи изцяло центъра за управление и ще добави приложение в стил дневник за проследяване на настроението в Health.

Твърди се още, че Apple ще разшири възможностите на Dynamic Island, ще добави нов интерфейс на Maps за заключен екран и ще преработи приложенията Wallet и Music. iPadOS 17 ще наследи персонализирането на заключения екран от iOS 16 и ще има собствено приложение Health. Компанията ще обърне повече внимание и на опциите за достъпност, като ще предостави опростен интерфейс за хора с когнитивни увреждания, а iOS вече ще може да изговаря писмен текст по време на разговори.

Apple ще детайлизира още повече и интерфейса на CarPlay, а системата ще може да контролира още повече системи в купето. Първите автомобили, предоставящи това изживяване се очакват в края на годината.

Apple Watch също ще получи нужното внимание с новата watchOS 10, чиято актуализация ще се върти около уиджетите. Говори се, че интерфейсът първоначално няма да е задължителен и ще се даде време на потребителите да свикнат с него, преди да започнат да го използват активно.

Няма много информация за това, което се очаква от новата macOS 14, но по традиция тя ще включва някои функции, взаимствани от iOS. Повечето слухове се въртят около това, че Apple няма да представи новия си чип М3, произведен по 3 nm процес, но ако това все пак се случи, може да видим и премиерата на други Mac устройства, като обновен 13” MacBook Air и iMac с М3. Не се очаква премиера на нов MacBook Pro и Mac Studio преди следващата година.

Каквито и изненади да е приготвила Apple за своите разработчици и фенове, безспорно е, че се очаква една вълнуваща седмица с новия софтуер и хардуер на компанията между 5 и 9 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *