post

Днес всички говорят за него. Изкуственият интелект ChatGPT на OpenAI превзе света на технологиите, предизвиквайки противоречиви реакции. От притеснения, че ще улесни преписването по време на изпит и при подготовка на проекти у дома, до използването му за постигане на по-висока продуктивност на работното място. В тази статия сме събрали най-актуалните аргументи “за” и “против” и ще ви покажем как да извлечете ползи от нашумелия генератор на съдържание.

Какво е ChatGPT

Използван от 100 милиона души само през януари, ChatGPT има потенциала да се превърне в най-бързо растящата потребителска база до сега. Той представлява базиран на изкуствен интелект генератор на текст, който работи чрез потребителско запитване.

На пръв поглед работата с него е съвсем проста – потребителите въвеждат въпрос или ключови фрази в текстово поле и след секунди получават писмен отговор. Оказва се обаче, че има редица тънкости, за да не получавате банални и дори грешни резултати и в следващите редове ще се фокусираме именно върху тях.

Всъщност, колкото по-подробни и сложни въпроси задавате на ChatGPT, толкова по-добър ще е той в отговорите, които генерира. Ботът може също да решава задачи, да пише стихове, есета, мотивационни писма, да програмира, да коригира граматически грешки и др.

За какви задачи може да бъде използван ChatGPT:

– съчинения, есета и други образователни текстове;
– поезия;
– математически задачи;
– програмиране;
– презентации, оферти и други бизнес документи;
– работни графици;
– статии, новини и други журналистически материали.

Има ли място ChatGPT в образованието

Много училища в САЩ вече забраниха използването на ChatGPT, а някои от тях дори ограничиха обхвата на учебните си wi-fi мрежи. Скорошно проучване на професори по право в Университета на Минесота показва обаче, че чатботът няма да може да впечатли академиците. Изкуственият интелект успява да премине изпитите за дипломиране, както и тест по Бизнес управление, но със средна оценка.

Изследователските екипи установяват, че той е меко казано непоследователен – добър е в цитирането на правила, но не се справя с анализа им. Професорите все пак признават, че с повече напътствия ботът може да им помага в създаването на тестове и дори в оценката им. Така те биха си спестили време, което да посветят на провеждането на срещи със студентите или на подготовката на нови учебни материали.

И все пак да не забравяме, че изкуственият интелект на OpenAI все още е едва в началото на своето развитие, а подобни технологии често се развиват експоненциално.

Как да говорим с ChatGPT, за да получим полезни отговори

Дори и професорите от Минесота признават, че този изкуствен интелект се усъвършенства в процеса на разговор и колкото по-прецизни въпроси му задаваме, толкова по-голяма е вероятността да получим полезни отговори. По същество ботът се нуждае от човека, за да го насочва в правилната посока. Той ще се справи добре, ако му задавате последователни въпроси по развиваща се линия на запитване.

Малко трикове

Друг начин да усъвършенствате отговорите на ChatGPT е да го помолите за отговори от името на трето лице. Например, ако го попитате „Колко висока е инфлацията?“, ще получите отговори, които няма да са грешни, но няма и да са впечатляващи. Ако вместо това напишете следното: „Каква е цената на инфлацията? Моля, отговорете, като използвате идеите на Милтън Фридман”, ще получите по-интелигентни отговори. Още по-добре ще се справи ботът, ако го помолите да сравни и контрастира възгледите на двама икономисти.

За да разберете поведението му, е полезно да знаете как работят AI генераторите на съдържание. Те не разсъждават и не се консултират с интернет, а се опитват да предскажат кои думи трябва да използват, за да предоставят вероятен и задоволителен отговор. В този ред на мисли ChatGPT може да бъде чудесен помощник в работния процес при генерирането на идеи, но няма да е толкова полезен при проверката на факти и дори може да се обърка, опитвайки се да ви угоди.

Имайте предвид също, че чатботът на OpenAI работи с информация до 2021 година. Така че, ако му зададете въпроса “Кои са най-впечатляващите иновации на CES 2023” няма да получите адекватен отговор, тъй като ботът не разполага с информация за това събитие. Важно уточнение е, че поне засега, ChatGPT на български се справя доста по-зле, отколкото на английски език.

Как да използваме ChatGPT за по-добра производителност на работното място

Както вече споменахме, прецизното използване на ChatGPT може да улесни работата ни и да ни спести време. Един от начините да постигнете това е като използвате чатбота за търсачка. Вместо да ви предостави поредица от връзки, които да отваряте една по една подобно на Google, ChatGPT ще ви предложи бърз отговор, който можете да прецизирате с допълнителни въпроси. Инструментът може да спести време, пишейки писма и имейли вместо вас, както и помагайки ви да организирате ежедневните си срещи, задачи и работен график.

Конкуренти

ChatGPT далеч не е единствения изкуствен интелект, който може да създава разнообразно съдържание. Ето и някои от най-интересните други проекти:

Copy.ai е онлайн базиран инструмент, който също пише качествено текстово съдържание, включително и на български;
Bard е представеният току-що изкуствен интелект на Google, който би трябвало да е директен конкурент на ChatGPT;
Midjourney е друга безплатна програма, която може да създава текстове, да пише програмен код, както и да рисува;
DALL-E – друга разработка на Copy.ai, но с фокус върху създаването на картини и фотореалистични изображения;
– и много скоро предстои да се появят още …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *