post

Снимка: Официална страница на Роджър Федерер във Facebook

За никой не е тайна, че новите технологии постепенно заемат все по-голяма и по-голяма част от спорта. Нека вземем за пример един от най-известните спортове в лицето на тениса. Не малка част от решенията на съдията например са базирани на hawk-eye системата, която разчита на камери свързани със специален монитор. Именно изхождайки от тази гледна точка, вероятно не би трябвало да ни учудва общото между Роджър Федерер и Бил Гейтс.

Един от най-великите тенисисти за всички времена и създателя на една от най-големите компании в свефарата на технологиите имат една обща кауза, а именно да играят благотворителни тенис срещи заедно. Целта на такива каузи естествено е набирането на средства за хора в нужда, като в началото на 2018-та година, като двамата играха рамо до рамо и благотворителния “Мач за Африка”, който се проведе в Сан Хосе (САЩ) успя да събере цели 2.5 милиона долара.

Самата инициатива за събитие от такъв ранг пък идва от едноименната фондация на маестрото наречена Фондацията Роджър Федерер”. Това всъщност е втория мач от този род, като през Април 2017-та Федерер и Гейтс се изправиха един срещу друг, в Key Arena в Сиатъл, отново по същия повод – набиране на средства с благотворителна цел. Тогава отново шоуто беше на ниво а общата сума, която каузата събра бе 2 милиона долара. Факта, че Федерер инициира и участва в такъв тип благотворителни мероприятия обаче, в никакъв случаи не влияе на неговото представяне на корта в професионалния тенис при мъжете.

Макар и на 37 годишна възраст, маестрото продължава да е един от най-добрите тенисисти към днешна дата, като той завърши 2018-та под номер 3 в световната ранглиста при мъжете на сингъл. Естествено, Федерер и Бил Гейтс не присъстват в официалното класиране при мъжете на двойки, нито пък са част от финала на купата Дейвис, като ако някой от вас е направил залози за тенис от bet365 за победа на Хъратска, то това е било печеливш ход, тъй като именно Марин Чилич и компания се поздравиха с големия успех след победа над Франция по двойки.

И докато Федерер продължава да е все така отдаден на тениса, то 2014-та насам Бил Гейтс вече не е част от компанията, която той създаде и разви, а именно Microsoft. Естествено, превръщайки тази фирма за технологии в един световен гигант донесе на Гейтс несметни богатства. По всичко личи обаче, че милиардера и един от най-богатите хора в света вече се интересува повече от благотворителни каузи, като тези, в които си партнира с Роджър Федерер.

Всъщност, интересно е да се отблежи, че въпреки миналото си, господин Гейтс всъщност е един от хората, които бият тревога относно евентуалната опасност, която крие бързото развитие на изкуствения интелект. Именно той, наравно със създателя на Тесла Елън Мъск и вече покойния Стивън Хокинг, като Гейтс изразява своите опасения относно заплахата, която крие създаването на един изкуствен суперинтелект. Според него е възможно след известно време машините да станат толкова интелигентни, че да започнат да ни създават проблеми.

Въпреки тези опасние на Бил Гейтс обаче, той и Роджър Федерер показват, че технологиите и спорта могат да си партнират успешно в името на една обща и благородна кауза. А и не е изключено да видим основателя на Microsoft и носителя на 20 титли от големия шлем в мъжкия тенис, да застанат рамо до рамо за пореден път на тенис корта с благотворителна цел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *