post

Регулаторите в Италия издадоха временна забрана на ChatGPT, поради опасения, свързани с поверителността. Според местния орган за защита на личните данни, приложението с изкуствен интелект не зачита данните на потребителите и не може да провери възрастта им.

Това, според него, излага “непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори в сравнение с тяхната степен на развитие и самосъзнание”. Регулаторът уточнява, че забраната е временна, докато OpenAI не спазва основния закон за поверителността на Европейския съюз – Общия регламент за защита на данните (GDPR).

На OpenAI са дадени 20 дни, за да посочи мерките, които ще предприеме, за да спази правилата за данните в Италия. В противен скучай американската компания подлежи на потенциална глоба от 20 млн. евро или 4% от глобалния си оборот.

Действията на италианските власти идват след призиви на редица популярни личности, като Илон Мъск и Стив Возняк за паузиране на разработките, базирани на изкуствен интелект (AI). Това спиране на развитието трябва да даде време на индустрията да установи стандарти за безопасност и да предотврати възможни щети, свързани с AI технологиите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *