post

Развитието на цифровите технологии и интернет предизвиква у хората предразположеност към влошаване на паметта. До този извод са стигнали изследователи от “Лаборатория Касперски”, които са направили наблюдение над повече от 1000 американци.

Учените са измислили отделен термин за определяне на влошаването на паметта, предизвикано от използването на интернет и различните устройства – “цифрова амнезия”. Вместо да помни нужните за себе си данни, човек вече на подсъзнателно ниво прехвърля тези задължения на компютъра или смартфона.

Както се оказва, над половината от анкетираните не могат да си спомнят телефонния номер на приятели и съседи, а 44% имат проблеми със запомнянето на номерата на родните си братя и сестри. При това, 90% от запитаните са съгласни, че използват интернет като “допълнение към мозъка”.

Проблемът обаче не е само в запаметяването на телефонни номера, но на далеч по-съществени неща. Например, студенти не могат да запомнят имената на американските президенти по реда на управлението им и столиците на щатите.

Подобни резултати сочат и други изследвания. През 2011 г в списание Science беше публикувана статия, в която се твърди, че заради интернет хората по-трудно запомнят фактологична информация, но пък по-лесно се сещат къде да я потърсят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *