post

Цифрова база данни Интернет архив изгуби първото съдебно дело за нарушаване на авторските права, заведено срещу „библиотеката с нестопанска цел“ от четири от най-големите издателски компании.

Четирите издателства – Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons и Penguin Random House – обвиниха Интернет архив в “масово нарушаване на авторските права” по време на пандемията, когато платформата е сканирала и отдавала под наем дигитални копия на защитени с авторски права книги без компенсация или разрешение от издателите.

Интернет архивът, който се стреми да осигури “универсален достъп до всички знания”, заяви от своя страна, че неговата онлайн библиотека е законна и с честна употреба. Съдията от окръжния съд на САЩ Джон Г. Коелтл обаче защити издателите, като каза, че установеният закон е на тяхна страна.

Гилдията на авторите, професионална организация на публикувани писатели, похвали решението, като каза, че “сканирането и заемането на книги без разрешение или компенсация НЕ е честна употреба – това е кражба и обезценява произведенията на авторите.”

Асоциацията на американските издатели заяви, че изходът от делото потвърждава важността на закона за авторското право. Интернет архивът обяви от своя страна, че ще обжалва решението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *